Belföld

Ma eldől, lesz-e Gyurcsánynak frakciója

Ma dönt a parlament alkotmányügyi bizottsága arról, hogy megalakíthatják-e frakciójukat az MSZP-ből távozó politikusok vagy fél évig várniuk kell erre.

Kapcsolódó cikkek

Az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását Kövér László házelnök kérte, jelezve, hogy bár “határozott véleménye van” a kezdeményezésről, alkalmazkodva az eddigi gyakorlathoz, az ügyet kiadta a Házszabály értelmezésére jogosult testületnek.

Gyurcsány Ferenc október 22-én jelentette be, hogy az MSZP-ből kilépve Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alapítanak a már létező Demokrata Párt bázisán, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Közölte továbbá, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták az új párt parlamenti frakcióját, vezetője Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter.

A frakcióalakításról másnap Molnár levélben tájékoztatta a házelnököt, hangsúlyozva, hogy képviselőcsoportjuk a házszabálynak megfelelően jött létre, és mivel nem kiléptek vagy kizárták őket az MSZP-frakcióból, nem kell fél évet a függetlenek között tölteniük. Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője viszont másnap azt közölte a házvezetéssel, hogy tíz képviselő – Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván – kilépett az MSZP képviselőcsoportjából.

Távozásuk óta a tízek függetlenként vehettek részt a parlament ülésein.

Az Országgyűlés házszabálya a frakciók megalakításáról úgy rendelkezik, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők – legalább tízen – képviselőcsoportot hozhatnak létre. A valamely frakcióból kilépett vagy kizárt képviselőt pedig függetlennek kell tekinteni, s aki függetlenné vált, csak hat hónap elteltével csatlakozhat képviselőcsoporthoz.

Az alkotmányügyi bizottság 2009 márciusában általános érvényű állásfoglalást fogadott el, amely szerint a féléves kötelező függetlenség nemcsak a már létező frakcióhoz való csatlakozásra, hanem egy új frakció megalakulásában való részvételre is vonatkozik. Ugyanakkor 1996-ban volt már példa arra, hogy új frakció alakításakor a képviselőknek nem kellett fél évet a függetlenek között tölteniük: az MDF-ből a képviselőcsoportot vezető Szabó Iván vezetésével kiválók azonnal létrehozhatták a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik