Belföld

Lesz-e Ferencnek frakciója?

Hétfőn minden kiderülhet, de a jelen állás szerint fél évet várnia kell Gyurcsány Ferenc csapatának, hogy részesedjenek a parlamenti frakciózás előnyeiből.

Miután Kövér László házelnök – akinek az ügyben „határozott véleménye van” – úgy döntött, továbbdobja az MSZP-ből kilépettek frakcióalapítási kérelmét, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságán a sor, hogy eldöntse, összeállhat-e önálló képviselőcsoporttá Gyurcsány Ferenc és kilenc társa.

Bár a házszabály világosan rögzíti a frakcióalapítás feltételeit, a nemrég született Demokratikus Koalíció tagjai abban bíznak, hogy nekik is megy majd, ami 1996-ban néhány kiszakadó MDF-esnek: hat hónap kihagyás nélkül, azonnal új frakcióba ülni.

Mesterházy Attilán azonban elbukhatnak a gyurcsányi tervek, a szocialista pártelnök ugyanis arról tájékoztatta az illetékeseket, hogy a tíz távozó kilépett az MSZP-frakcióból. A kilépés pedig automatikusan féléves szilenciumot jelent a függetlenek között. Molnár Csaba, Gyurcsány leendő frakcióvezetője erre sietve közölte, ők nem kiléptek és ki sem zárták őket, csak nem tagjai már a szocialisták képviselőcsoportjának.

Salamoni döntés

Lapunk megkereste az alkotmányügyi bizottság néhány tagját, de nem szolgálhatunk jó hírekkel, a Demokratikus Koalíció-frakció drukkereinek. A testület kereszténydemokrata elnöke, Salamon László azt mondta, szerinte hétfőn arról kell dönteniük, hogy van-e különbség aközött, ha valaki egyedül lép ki a frakciójából, vagy ha csoportos a szakadás.

Utóbbiról ugyanis a házszabály nem rendelkezik, így csak a salamoni magánvéleményre hagyatkozhatunk, ő ugyanis nem lát különbséget – vagyis Gyurcsányék fél évre frakció nélkül maradhatnak. A bizottsági elnök hozzátette, hogy sem a Fidesz, sem a KDNP nem hoz az ügyben frakciószintű döntést, mivel egyszerre ülésezik a frakciószövetség és egy másik helyszínen az alkotmányügyi bizottság.

Az MSZP-nél közösen gondolkodnak

A frakcióra bízza a döntést viszont a bizottság szocialista tagja, Bárándy Gergely, aki szerint az MSZP álláspontját majd akkor ismeri meg a közvélemény, ha döntési helyzetre kerül a sor.

Az alkotmányügyi bizottság jobbikos alelnöke, Gyüre Csaba lapunknak úgy nyilatkozott, hogy még nem tanulmányozta a Kövér László által átküldött iratokat. Elöljáróban azért elmondta, hogy neki úgy tűnik, Gyurcsányék kiléptek – vagyis fél évig nincs új frakció. Gyüre önkritikusan megjegyezte, hogy a döntésben elfogulatlannak kellene lennie, de most Gyurcsány Ferencről van szó és „a Jobbik soraiból nehéz azt mondani, hogy rögtön alakítsanak frakciót”.

Ha a tíz exszocialista – Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván – ügyében eseti állásfoglalást tesz az alkotmányügyi bizottság, azt csak valamelyik frakció vitathatja. Ez esetben az Országgyűlés dönt, a Fidesz kétharmadával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik