Belföld

Bocsánatkérésre köteleznék Kövér Lászlót

Az LMP szerint nagy hiba volt "leidiótázni"a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságát.

Az LMP arra szólítja fel Kövér Lászlót, hogy pénteki kijelentései miatt haladéktalanul kérjen bocsánatot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától – mondta hétfőn az MTI-nek Schiffer András. A frakcióvezető szerint a házelnöknek joga van a véleményéhez, de az elfogadhatatlan, ha “leidiótázza” a testületet.

A parlament elnöke a HírTV Péntek 8 című műsorában a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának a vörös csillag viselésével kapcsolatban hozott engedélyező ítéletéről szólva azt mondta: nem kellene sokat foglalkoznunk azzal, hogy mi van Európában és Strasbourgban. Reményét fejezte ki, hogy a magyar tiltó törvény ezentúl is hatályban lesz, az eljáró hatóságok pedig ezentúl is büntetnek a jelkép viseléséért. “„Strasbourgban néhány idióta, fogalma sem lévén arról, hogy az országban mi zajlott 50 éven keresztül (……) úgy gondolja, hogy a szabadságjoghoz tartozik, hogy valaki a vörös csillaggal demonstráljon”” – tette hozzá a politikus.

Schiffer András elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egyik legmagasabb magyar közjogi méltóság, az Országgyűlés elnöke, “leidiótázza” a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságát. A politikus hangsúlyozta, tiszteletben tartja Kövér Lászlónak az önkényuralmi jelképekről alkotott véleményét, még akkor is, ha nem ért azokkal egyet, és személy szerint alkotmányjogilag is aggályosnak érzi a vörös csillagra vagy a horogkeresztre vonatkozó szabályozást. Hozzátette, hogy Kövér László kijelentései viszont azt tükrözik, a magyar politikai vezetés nem hajlandó tiszteletben tartani az európai normákat és intézményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik