Belföld

Nem lehet csak úgy szmogriadót bejelenteni

Korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van szmogriadóterve.


Miskolci kémény.
Fotó: MTI / Vajda János

A Vidékfejlesztési Minisztérium közölte: számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteniük, például az egyik ilyen a lélekszámuk. Ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező, de a légszennyezettséget is figyelembe kell venni.

Magyarországon több település rendelkezik szmogriadótervvel, mint amennyinek feltétlenül szükséges lenne. Intézkedéseket, köztük a közlekedést korlátozókat, a szmogriadótervekben meghatározottak szerint lehet bevezetni – áll a közleményben.

Budapesten a pénteki mérési eredmények alapján megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett. A riasztással járó korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.

Nyíregyházán a szálló por koncentrációja pénteken már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. Riasztási fokozatot rendeltek el szombaton Miskolcon és Debrecenben is. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A kisebb városok közül a Veszprém megyei Várpalotán napok óta meghaladják az értékek a riasztási szintet. Az észak-borsodi Kazincbarcika önkormányzata szombaton közölte az MTI-vel, hogy a településen a szálló por levegőben mért koncentrációja – az észak-magyarországi környezetvédelmi felügyelőség jelentése szerint – az elmúlt napokban jelentősen nőtt és meghaladta a riasztási fokozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik