Belföld

Javul a levegő minősége

Több településen csökkent a szálló por koncentrációja, de vannak városok, amelyek bentovábbra is veszélyesnek számító értékeket mérnek.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szerint több településen javult a levegő minősége. A szálló por magas koncentrációja miatt jelenleg öt helyen számít veszélyesnek, tizenegy településen egészségtelennek a levegő. A korábbi mérésekhez hasonlóan továbbra is veszélyesnek számít Nyíregyháza levegője, de például Ajkán már az “elfogadható” kategóriában van.

Az OKI honlapján található legfrissebb adatok alapján Putnokon, Sajószentpéteren, Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben veszélyes a levegőminőség. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm felett van.

Győr, Tatabánya, Esztergom, Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Budapest, Szeged, Kazinbarcika, Oszlár, és Hernádszurdok levegője egészségtelennek számít, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.

Az OKI minősítése alapján Veszprém, Vác, Százhalombatta, Tököl, Dunaújváros, Salgótarján és Eger “kifogásolt”, Sopron, Ajka és Szolnok levegőjének minősége jelenleg elfogadhatónak számít.

Az önkormányzatok a naracssárga és a piros kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik