Belföld

Villamosokkal a szmog ellen

Gyakrabban követik egymást az 1-es, a 6-os és a 61-es szerelvények a fővárosban. Közben Szegeden elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése miatt péntek délelőtt 10 órától sűrűbben közlekednek a villamosok a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint jóval több járat közlekedik az 1-es, a 6-os, a 14-es, a 24-es, a 28-as, a 47-es, az 50-es és a 61-es villamosok vonalán.

A kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke november 2-án a főváros három, november 3-án pedig négy mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenkénti 100 mikrogrammot. Ezek után a főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

Közben Szegeden péntek déltől elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani és nyílt térben bármilyen anyagot égetni. A megyeszékhely polgármestere felszólította a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd-, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás. Emellett utasította az úgynevezett légszennyező források jegyzékében szereplő telephelyek üzemeltetőit, hogy 25 százalékkal csökkentsék a káros anyagok – nitrogén-dioxid, szén-monoxid – kibocsátását.

A szálló por magas koncentrációja miatt Budapesten, Nyíregyházán és Várpalotán már elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, míg Szegeden kívül számos nagyvárosban – így például Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron – a tájékoztatási fokozat érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik