Belföld

Schmitt Pál rendkívül intenzív közép-ázsiai körútra megy

Az államfő november 6. és 11. között Üzbegisztánba, Türkmenisztánba és Azerbajdzsánba is ellátogat. Útján népes üzleti küldöttség kíséri.

A közép-ázsiai térség mind gazdasági, mind biztonságpolitikai értelemben felértékelődött Európa számára. Magyarország érdeke az, hogy fejlessze kapcsolatait a húsz éve függetlenné vált, dinamikusan fejlődő egykori szovjet köztársaságokkal – mondta el az MTI-nek Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi hivatalvezetője. A jelentős szénhidrogén-vagyonnal rendelkező államok kiemelt szerepet kaphatnak Európa alternatív forrásból történő gázellátásában, hiszen annak forrását vagy tranzitútvonalként a gáz szállítását biztosíthatják – magyarázta a külügyi hivatalvezető.

A három fővárost, Taskentet, Asgabatot és Bakut érintő ötnapos, “rendkívül intenzív” körút során Schmitt Pál találkozik Islom Karimov üzbég, Gurbanguli Berdimuhammedov türkmén és Ilham Alijev azeri elnökkel. Kormányközi és tárcaközi egyezményeket – köztük gazdasági, belügyi, igazságügyi, katasztrófavédelmi és honvédelmi megállapodásokat – is aláírnak, amelyek megteremtik a szorosabb kétoldalú együttműködés kereteit.

A hivatalvezető hozzátette: az államfő a politikai kapcsolatok fejlesztése mellett nagy hangsúlyt helyez a gazdasági együttműködés erősítésére, ezért a delegációban számos hazai vállalat vezetője helyet kapott, akik üzleti fórumon tájékozódnak majd az exportlehetőségekről.

A köztársasági elnököt elkíséri többek között Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik