Belföld

Megérkezett az influenza A-vírusa

Egy 18 éves betegben mutatták ki először. Az országos tisztifőorvos azt ajánlja, oltassuk be magunkat.

A múlt héten, egy 18 éves beteg szervezetében mutatták ki először az influenzavírust a mostani, 2011/2012-es szezonban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jelentése szerint az „A” vírus fertőzte meg a beteget. Október 24-e és 30-a között 5.800 influenzaszerű, tehát nem feltétlenül influenzavírus által okozott, de ahhoz hasonló tüneteket mutató megbetegedést regisztráltak az országban. Az érintettek csaknem fele 15 és 34 év közötti.

Országszerte megkezdődtek az oltások, a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell, ezért érdemes mielőbb lépni. Az országos tisztifőorvos, Paller Judit október végén elmondta: a kór elleni védekezés bizonyítottan leghatásosabb módja a védőoltás, ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be magának a vakcinát.

Az idén is 1,3 millió darab készítmény áll térítésmentesen a veszélyeztetett korcsoportok, vagyis a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rendelkezésére, az érintettek a háziorvosuknál kaphatják meg a szert. Azok, akik nem jogosultak erre, orvosukkal írathatják fel receptre a patikákban kapható vakcinák valamelyikét.

Az egyik vakcinagyártó, a Sanofi Pasteur pénteken közölte az MTI-vel, hogy ismét megnyíltak országszerte az oltópontok, ahol térítés ellenében, azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik