Belföld

Egyre rosszabb Budapesten a levegő

A fővárosban kis mértékben romlott a szálló por koncentrációja, ezért továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.

A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por szintje szerdán az összes fővárosi mérőponton – 12 helyen – meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Átlagkoncentrációja pedig 3 mérőállomáson elérte, és meghaladta a riasztási küszöbértéket is, de egyelőre nem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

A riasztási fokozatot akkor kell elrendelni, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

Budapest vezetése a közlemény szerint továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát szerdán rendelte el a főpolgármester. Az elmúlt napokban több nagyvárosban tovább romlott a levegő. Szerdáig csak Nyíregyházán rendeltek el riasztást, a tájékoztatási szint van érvényben Budapest mellett Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik