Belföld

Csapnivaló az ország levegője

Nyíregyházán riasztási, Budapesten, Pécsett, Debrecenben és több nagyvárosban is tájékoztatási fokozatot rendeltek el a szmog miatt.

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A szálló por koncentrációja ugyanis a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Korlátozások Budapesten

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, s felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását – közölte a hivatal.

A lakosságot és a légszennyezőket önkéntes korlátozó intézkedésekre kéri a főpolgármester, kiemelve: ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket. Mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben. Az üzemeltetők társadalmi felelősségvállalására hivatkozva kéri a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését. Azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát.

Szmogriadó idején nő a halálozások száma

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny – gyermekek, időskorúak, krónikus betegek – csoportjaira. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy szmogriadó idején az érintett területeken hat százalékkal megemelkedik a halálozások száma, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozásoké 9 százalékkal, és 10 százalékkal növekedik a kórházi betegfelvételek száma is. A szálló por hatására romlik az agy és a szív oxigénellátottsága, továbbá fokozódik a véralvadás, s ez növeli az infarktus, a trombózis, az embólia kockázatát. A szálló por a tüdőben felszívódva gyulladást okoz, ennek hatására romolhat a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők állapota, az asztmások jobban köhöghetnek, fulladhatnak, könnyebben kaphatnak rohamot.

A veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak célszerű elkerülniük a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, kerülni a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

Az érintett útszakaszok narancssárga és piros színnel jelölve megtalálhatók a következő címen: szmogtérkép. A frissülő információk a Budapest Portálon, valamint a Fővárosi Önkormányzat twitter oldalán is elérhetők.

Országos helyzet

Az utóbbi napokban az ország egész területén nőtt a levegőben a kisméretű szálló por koncentrációja. Nyíregyházán a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Győrben és Várpalotán pedig annak tájékoztatási fokozatát kellett kihirdetni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint csütörtöktől a gyakran megélénkülő szél hatására több helyen a levegőminőség javulása várható, a szélcsendes területeken azonban nem lesz érezhető változás. Vasárnap és hétfőn már több helyen lesz felhős az ég, ennek hatására a légszennyező anyagok koncentrációja csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik