Belföld

A főbíró nyíltan nekiment Orbánéknak

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint a sarkalatos törvények nem a pártérdekeket, hanem az egész nemzet érdekeit kellene szolgálják.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint az igazságszolgáltatási reform részét képező sarkalatos törvényekre vonatkozó javaslatok korlátlan, átláthatatlan és ellenőrizhetetlen hatalmat adnak a leendő Országos Bírósági Hivatal elnökének kezébe.

“A törvény által létrejövő korlátlan, átláthatatlan és ellenőrizhetetlen hatalom jogköreiben és szervezeti megoldásaiban példátlan a mai Európában. De példátlan ennek a jogkörnek a terjedelme és gyakorlásának ellenőrizhetetlensége még a szocialista diktatúra évtizedeiben végzett miniszteri igazgatáshoz képest is” – fogalmazott Baka András a bíróságok szervezetéről és a bírák jogállásáról szóló törvényjavaslatok vitájában az Országgyűlésben.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke azt is mondta, fontos lenne, hogy a sarkalatos törvények ne “egy-egy párt, partikuláris szervezet, vagy társadalmi csoport, hanem a jogállamon alapuló egész nemzet érdekeit szolgálják”.

Az igazságügyi államtitkár válaszában azt állította, hogy a magyar igazságügyi reform nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, a bírói függetlenséget a legcsekélyebb mértékben sem csorbítja az új szabályozás. Répássy Róbert szerint az igazságügyi reform koncepcióját a szakma képviselői is üdvözölték és támogatták.

Hangsúlyozta: az igazságszolgáltatási reform során sokat meríttek abból a felfogásból, amelyet évekkel ezelőtt Baka András még az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökjelöltjeként fogalmazott meg bizottsági meghallgatásán. “Így sem önt, elnök úr, sem a bíróságokat, sem a tisztelt képviselőket nem érheti meglepetés a törvényjavaslatban megjelenő egyes reformintézkedések olvasásakor” – tette hozzá Répássy Róbert.

A törvénytervezettel kapcsolatos információkra reagálva Áder János azt állította, hogy bizonyosan nem ő lesz az új szervezet, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik