Belföld

Áder nem lesz ejtőernyős

Az egykori házelnök szerint cáfolnia is felesleges azt a találgatást, miszerint főszerephez jutna az új igazságszolgáltatási rendszerben.

Elkészült a kormányoldal által javasolt igazságszolgáltatási reform “második” része. Létrejöhet egy új kerületi bíróság a fővárosban, emelkedhet a bírósági ügyintézői, a bírósági titkári és az ügyészi státuszok száma. Változhat a bírák esetében az úgynevezett címpótlék adományozása, az ügyészek pedig bérfelzárkóztatásban részesülnének. Minderről a koncepció kereteinek kidolgozásával megbízott Áder János fideszes európai parlamenti képviselő számolt be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel közös szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Új kerületi bíróság, bérek, státuszok

A legnagyobb ügyhátralékkal küzdő központi igazságszolgáltatási régió, vagyis Budapest és Pest megye problémáját orvosolnák azzal, hogy létrejönne egy új kerületi bíróság. A munka gyorsítása érdekében 2012-től 200-zal nő a bírósági ügyintézők száma, 180-nal pedig a bírósági titkároké. Ezzel párhuzamosan létesítenek húsz új ügyészi státuszt is. A bírák 13. havi fizetése megszűnik, de úgy, hogy “alapbéresítik” azt, vagyis nem egy összegben, hanem 12 hónapra lebontva kapják majd meg. Az ügyészek esetében bérfelzárkóztatást javasol az EP-képviselő.

Áder: “nem lesz, személyemet érintő módosító indítvány”

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan poszt, amelyet elvállalna az új igazságügyi rendszerben, Áder János válaszában emlékeztetett: a benyújtott törvényjavaslat egyértelműen rendelkezik arról, hogy az új Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke csak a bírák közül kerülhet ki, csakúgy, mint a Kúria – jelenlegi nevén Legfelsőbb Bíróság – elnöke. Minden, ami a személyét érinti ezzel kapcsolatban – mondta -, az találgatás, pletyka, és felesleges cáfolni. Lázár János tréfálkozó közbevetésére, miszerint “módosító indítványokat szoktunk benyújtani”, Áder leszögezte: ilyen módosító indítvány nem készült és nem is fog. Arra a felvetésre, hogy maradhat-e a Kúria elnöke Baka András, Lázár János azt válaszolta: a köztársasági elnök a jelöléskor mérlegelni fog minden szempontot. Baka Andrásnak a majdani OBH-elnök szerinte túl erős jogosítványait bíráló szavaira Áder János úgy reagált: azért furcsállja Baka szavait, mert nem történik más, mint hogy különválasztják azt, ami eddig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökénél egy kézben volt.

MSZP: alkotmánysértő az igazságügyi reform

Ipkovich György, az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának szocialista tagja szerdai sajtótájékoztatóján, az igazságszolgáltatási  reformmal kapcsolatos kormányzati bejelentésekre reagálva azt mondta: a bírói szervezet átalakítása a bírói önkormányzatiság felszámolását hozhatja. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács megszüntetése és az Országos Bírói Hivatal felállítása – amelynek elnökét a parlament nevezi ki kétharmados többséggel – lehetőséget ad a bíróság munkájának befolyásolására. A politikus kifogásolta, hogy minden döntési jogosultságot OBH elnöke kap, és a mellette működő Országos Bírói Tanács súlytalan szervezet lesz, amely kizárólag véleményező és tanácsadó szerephez jut. Elmondta azt is: az ügyészség átalakítása is azt eredményezheti, hogy a politika rátelepszik a szervezetre, amely bizonyos helyzetekben önálló életre kelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik