Belföld

A raktárlakás is tilos a Józsefvárosban

Tüntetést szerveztek civilek a VIII. kerületi önkormányzat épülete elé egy kilakoltatásra váró, gyermekét egyedül nevelő nő ügye miatt. Csak a kerületben több mint 100 helyiséget lehetne lakhatóvá tenni.

Mata Józsefné négy gyermeke közül az egyikkel él abban a 24 négyzetméteres helyiségben a nyolcadik kerületi Kálvária tér közelében, melyet raktárhelyiségként bérelt az önkormányzattól, majd felújította és lakhatóvá alakította azt. Az asszony ezután a raktárhelyiség lakássá való átminősítését kérte az önkormányzattól, a kerület illetékes bizottsága azonban megtagadta ezt és a lakás elhagyására szólította fel Mata Józsefnét.


A képre kattintva megnézheti a performanszot!
Fotó: Kummer János

A  Város Mindenkié csoport által szervezett demonstráció célja az önkormányzat Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság elnökének, Soós Györgynek a kicsalogatása lett volna, akit egy tiltakozó petícióval vártak a tüntetők. Félórás programdús várakozás után tudósítónk kérdésére a szervező Város Mindenkié csoport egyik aktivistája, Udvarhelyi Tessza elmondta, nem sok esélyt látnak rá, hogy az elnök úr átveszi a petíciót, de mindenképpen fontos volt a figyelem ráiránytása az üresen álló bérlakások és a kilakoltatások ellentétére. A várakozás monotonitását megelőzendő egy színházi társulat tagjai mesélték el rövid performanszban a kilakoltatásra váró asszony történetét.


Mata Józsefné
Fotó: Kummer János

Mata Józsefné, aki láthatóan kényelmetlenül érezte magát a tüntetés főszereplőjeként, tudósítónknak négyszemközt már oldottabban nyilatkozott és elmondta, hallotta, hogy a kerületben nagyon olcsón lehet lakásnak is megfelelő helyiségeket bérelni. A Kálvária tértől nem messze fekvő raktárrész, ahol jelenleg élnek, nagyon lepusztult állapotban volt, amikor kibérelte. Rengeteg szemetet hordtak ki a lakásból a falakon pedig több helyen is méretes lyukak tátongtak. Hozzátette, több százezer forintot költött a lakás felújítására és lakhatóvá tételére és bízott benne, hogy az önkormányzat elfogadja majd az átminősítést. Egyébként négy gyermeke van, a legkisebb 12, a legnagyobb 19 éves, de most csak egyikükkel osztja meg a lakást. „A gyermekeimet semmi áron nem fogom odaadni” – mondta Mata Józsefné, miután elmesélte, hogy alkalmas lakhely híján a gyámügy már a gyerekek gyámhatósági elhelyezését helyezte kilátásba.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is feltűnt a terepen, mint lapunknak elmondta: így kívánt tiltakozni az ellen a gyakorlat ellen, hogy az önkormányzatok az „ingatlankupeckodásban” remekül teljesítenek, ám amikor a rengeteg üresen álló önkormányzati helyiség valamelyikét rászorulók szeretnék kivenni, akkor rögtön zárt ajtókat találnak.

A Város Mindenkié csoport adatai szerint csak a VIII. kerületben több mint 100 önkormányzati tulajdonban lévő lakható, vagy lakhatóvá alakítható helyiség áll üresen. Az üresen álló önkormányzati lakások havi üzemeltetési költsége a csoport forrásai szerint több mint kétmillió forint, a lakáscélú helyiségeké pedig több mint 18 millió forintjába kerül minden hónapban a nyolcadik kerületnek.

UPDATE: A demonstrációt követően Rimán Edina alpolgármester a helyszínen tárgyalást kezdeményezett Mata Józsefné ügyében, melynek eredményeképpen az alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy az asszony nem fog az utcára kerülni, és az önkormányzat is a helyzet rendezésére törekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik