Belföld

Megbénult a Belváros a taxisdemonstráció miatt

Az utasok leszálltak a dugóban veszteglő BKV-járművekről. Az autósok egy része idegesen szitkozódott. Videóriport!

Kapcsolódó cikkek

Lelassult, helyenként pedig egy időre le is állt a közlekedés Budapest központjában szerda délután a fővárosi taxisok demonstrációja miatt. Negyed kettő után indult el több száz fuvarozó a Kerepesi úton a Belvárosba. A sor két óra körül a Ferenciek terétől nagyjából a Keleti pályaudvarig ért. A BKV több járműve is megállt, az utasok egy része gyalog folytatta az útját. Jónéhány autós indulattal fogadta, hogy várakoznia kell a fuvarozók miatt, ugyanakkor többen villogtak és dudáltak a menet láttán, így fejezték ki egyetértésüket.


A felvonulás képeiért kattintson a képre!
Fotó: Kummer János

A karaván lépésben haladva, dudálva vonult át Budára a Rákóczi úton, majd vissza Pestre a Lánchídon. A kocsikra a „létszámstop” és a „fix tarifa” feliratokat ragasztották. A kétórás felvonulás délután 3 órakor ért véget a Hősök terén, ahol végül a taxik nem álltak meg, hanem rövid idő alatt elhagyták a környéket.

A Hír24 riporterének több taxis is elmondta, hogy mit szeretne elérni:

A megmozdulást a Taxigépkocsivezetők Független Szakszervezete (TGFSZ) szervezte a szerintük tarthatatlan tarifahelyzet miatt. A Városházán átadtak egy petíciót Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának. A TGFSZ alelnöke, Fárbás Tibor elmondta: nem akarnak áremelést. A mostani 300 forintos alapdíjat, 240 forintos kilométerdíjat és 60 forintos várakozási díjat szeretnék egyetlen tarifaként bevezetni, december elsejétől. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke hozzátette: a fővárosban hatezer taxiengedélyt adtak ki 1500 drosztra, és ez “abnormális”.

Vitézy Dávid megjegyezte: nyitottak a tárgyalások folytatására. Hozzátette: ha majd elfogadják a személyszállítási törvényt, akkor az lehetőséget ad arra, hogy feltételekhez kössék a taxiszolgáltatás nyújtását. Ilyen feltétel lehet a taxik műszaki állapota, környezetvédelmi besorolása, akár színe is. Most ugyanis egy új luxusautóval és egy régi, használt kis kocsival is lehet taxizni, és a piac alakítja az árakat. Ilyen keretek között pedig nem lehet elvárni, hogy egyik napról a másikra fix, egységes tarifát vezessenek be.

A Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége, a TFTSZ egyébként nem támogatta a szerdai megmozdulást, mert álláspontjuk szerint éppen a tüntetést szervező szakszervezet miatt akadt el a tarifáról folytatott tárgyalás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik