Belföld

Egymásnak estek a taxisok

A taxis fuvarszervező társaságok nem támogatják a taxis szakszervezet mai forgalomlassító demonstrációját.

Kapcsolódó cikkek

A Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége, a TFTSZ nem támogatja a szerdai budapesti taxisdemonstrációt, mert álláspontjuk szerint éppen a tüntetést szervező szakszervezet miatt akadt el a tarifáról folytatott tárgyalás.

A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének, a TGFSZ-nek az elnöke, Farkas Zsolt múlt hét kedden közölte, hogy érdekképviseletük forgalomlassító demonstrációt tart november 2-án Budapesten, elsősorban azért, mert megszakadtak a tárgyalásaik a fővárossal a javasolt fix tarifa bevezetéséről.

Megjegyezte, hogy a fix tarifa bevezetésére 2004 óta az önkormányzatnak – mint árhatóságnak – törvény által biztosított joga van. Farkas Zsolt szerint a budapesti taxisok a megélhetésükért küzdenek. A tarifák száma több tucat, ezeket szeretné a szervezet egységesíttetni, és fix tarifaként kihirdettetni. Farkas Zsolt a Hír24-nek nyilatkozva egyébként leszögezte: nem akarnak újabb taxisblokádot, és a demonstrációt is azért szervezik a déli órákra, hogy minél kisebb fennakadást okozzanak a közlekedésben.

Nem támogatja viszont a forgalomlassító megmozdulást a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége, szerintük ugyanis éppen a Farkas Zsolt vezette TGFSZ tehet arról, hogy elakadt az egyeztetés a tarifáról. A szövetség elnöksége a közleményében azt írta, hogy a fővárossal folytatott szakmai tárgyalásokon a mostani demonstrációt szervező TGFSZ vállalta magára a tarifakérdés előkészítését, a javaslattételt és annak gazdasági alátámasztását, ám azt két hónapos csúszással sem tudta “szakmai tárgyalásra alkalmas formában és tartalommal előkészíteni”. Emiatt a TFTSZ, amely elutasítja a mai demonstrációt, októberben “egy megújuló tarifarendszerre vonatkozó, szakmailag megfelelően alátámasztott egyedi kérelem beadását támogatta” a fővárosi önkormányzatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik