Belföld

Jövő szerdán minitaxisblokád a fővárosban

A többi között fix tarifát követelnek a fuvarozók. Körbeautózzák a Belvárost, bekopogtatnak Tarlós Istvánhoz is.


Fotó: Neményi Márton

Forgalomlassító demonstrációt szervez jövő szerdán, Budapesten a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete, mert megszakadtak tárgyalásaik a fővárossal. A szakmai képviselet fix tarifát követel, ám „a politika ezt áremelésnek fogja fel, és nem támogatja” – közölte kedden a szervezet elnöke.

Farkas Zsolt hozzátette: minden taxisnak kényszer, hogy egy fuvarszervezővel leszerződjön, különben nincs elég munkája. A fuvarszervezők viszont nyomottan tartják az árakat, sok tarifát alkalmaznak, hiszen a taxisoktól beszedett franchise-díjból így tudnak jól megélni. Az önkormányzat ugyanis, mint árhatóság, csak a maximális viteldíjat szabályozza.

A taxisok másik problémája, hogy a több kocsival fuvarozó vállalkozók csak részmunkaidőben alkalmazzák a sofőröket, akik ettől függetlenül, éhbérért, napi 12-14 órát dolgoznak. Erre akarják felhívni a figyelmet a jövő heti megmozduláson. A rendőrség által ezer autóra engedélyezett forgalomlassító demonstráció a kőbányai Hungexpo parkolójából indul, érinti az Erzsébet hidat és a Lánchidat, majd a Nyugati felüljárót. A tiltakozók a Váci és a Dózsa György úton át érkeznek meg a Hősök terére. A demonstrálók egy csoportja menet közben elviszi a szakszervezet követeléseit és javaslatait Tarlós István főpolgármesternek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik