Belföld

Az átlag alatt maradt Budapest

Országosan a lakcímek 97 százalékáról érkeztek be eddig a népszámlálási adatok. A főváros nem jeleskedik.

Tolna, Zala és Nógrád megyében már szinte teljes a kérdőívek dokumentáltsága, míg leginkább Budapesten és néhány nagyvárosban az országos átlag alatt marad – közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője szerdán az MTI-vel.

Elsősorban a nagyvárosokban számíthatnak nagyobb forgalomra a jövő keddig tartó pótösszeírást szervező önkormányzatok. A tapasztalatok szerint a pótösszeírás során jelentősen csökkenthet azok száma, akik eddig tudatosan elkerülték a válaszadást, esetleg lakásbérlőként maradtak ki az adatszolgáltatásból, illetve kifejezetten megtagadták a részvételt (ez utóbbi alig több mint ezer címen fordult elő). Ezzel ők is elkerülhetik a szabálysértési eljárást.

A pótösszeíráson a települési, illetve a kerületi polgármesteri hivatalokban lehet jelentkezni mindazoknak, akik kimaradtak a számlálásból.

A 15. magyar népszámláláson a hónap első felében lehetett a kérdőíveket elektronikus formában kitölteni, ezzel a lehetőséggel a megkeresett háztartások csaknem 19 százaléka élt. A papír kérdőívek önálló kitöltésére a megkeresettek 15 százaléka vállalkozott, a legtöbben a hagyományos számlálóbiztosi interjú keretében válaszoltak a kérdésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik