Belföld

Az LMP szerint tovább nőhet a munkavállalók kiszolgáltatottsága

Az ellenzéki párt úgy véli, a mostani munka törvénykönyve-tervezet alapján a munkavállalók többet fognak dolgozni kevesebb pénzért.

Az LMP üdvözli, hogy a munka törvénykönyvében megmarad a kismamák és az időskorú dolgozók jelenlegi védettsége, azt viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy a kabinet tovább növelné a munkavállalók kiszolgáltatottságát – ismertette pénteki, budapesti sajtótájékoztatón az ellenzéki párt álláspontját Kaufer Virág.

Az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának LMP-s tagja azt mondta, ha a szerdán benyújtott szöveget változatlan formában fogadják el, akkor a munkavállalók többet fognak dolgozni kevesebb pénzért. Megszűnnének pótlékok és gyengülne a dolgozók érdekérvényesítési lehetősége is – tette hozzá.

Kijelentette, hogy ebben a formában nem tudják támogatni az előterjesztést, ezért a párt módosító javaslatokat fog benyújtani a jogszabályjavaslathoz.

Szabó Zsolt, a párt országos választmányának fejlesztéspolitikai szakszóvivője azt mondta, hogy a kormány a tervezettel a “tőke mellett tette le a voksát a munkásokkal szemben”. Szerinte az előkészítés során a kabinet csak látszategyeztetéseket folytatott a valódi konszenzuskeresés helyett.

Kijelentette azt is, hogy a munka és a munkavállalók érdekében a parlamenten kívüli akciókat is kezdeményeznek. Felhívta a figyelmet, hogy jelenleg egy petíciós kampányt folytatnak a munkavállalói jogok megkurtítása ellen. Hozzátette, attól sem álltak el, hogy népszavazást indítsanak az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik