Belföld

Aki nem sportol, drágábban kaphatja a gyógyszert

Emelkedő gyógyszerárakkal keményen megfizettetné a beteggel az állam, ha nem hajlandó éltemódváltásra.

Az új gyógyszer-támogatási rendszerben mérvadó lesz “az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén” – jelezte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szakállamtitkársága.

Mint kiemelték, a koncepció a társadalmi és közigazgatási egyeztetésen túl van, az államtitkárság a társadalmi egyeztetés keretében a szakmai szervezetekkel és a gyártókkal, valamint a forgalmazókkal múlt pénteken szóbeli egyeztetést is tartott .

Az utóbbi időben több cikk is megjelent a gyógyszer-támogatási rendszer tervezett átalakításának egyes elemeiről. Szerdán a Népszabadság és a Világgazdaság is azt közölte: többet fizethetnek gyógyszereikért a jövőben azok a betegek, akik nem működnek együtt az orvossal egészségük érdekében.

Mindkét lap úgy tudja, a “beteg-együttműködési programot” először a keringési problémákkal élők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők körében próbálnák ki. Aki nem szeretne többet fizetni a patikában, mint eddig, annak vállalnia kell, hogy mozgással, étrendváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javít egészségi paraméterein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik