Belföld

Temetés néma tüntetéssel

A kilakoltatói elől menekült öngyilkosságba egy óbudai nő.

Az asszony az óbudai Amfiteátrum utcában lakott. Frankhitele után elárverezték feje fölül otthonát. Október 6-án rendőri kísérettel érkezett a végrehajtó. Az asszony a kilencedikről vetette le magát. 51 éves volt. A BKV-nál dolgozott, metrót vezetett. S. Évát szerdán 13 órakor kísérik utolsó útjára az óbudai temetőben. Temetése nyilvános. Mindenki leróhatja egy-egy szál virággal kegyeletét, kifejezheti gyászát az elhunytért és azokért, akik már eddig is hasonló okok miatt és módon hunytak el – emlékeztetett a Magyar Szociális Fórum (MSZF). A civil szervezet szerint az öngyilkos hitelkárosult tragédiája társadalmi ügy. S. Éva

.Az utolsó üzenet

Az MSZF szervezőinek korábban az áldozat lánya megmutatta édesanyja utolsó sms üzenetét, amelyet 09.55 órakor küldött el neki, amikor a végrehajtók megjelentek. „Nagyon szeretlek, de már nem bírom ezt az igazságtalanságot. Bocsáss meg nekem!” – írta, majd kivetette magát a kilencedik emeletről. A lányt nem a rendőrség értesítette, az sms-re rohant haza, az épület előtt látta meg édesanyja holttestét, de a történtekről egy héttel a tragédia után sem kapott rendőrségi jegyzőkönyvet.

A Magyar Szociális Fórum munkatársainak azt mondta, édesanyja a lakásmaffiát sejtette az ügy hátterében. S. Éva három munkát vállalt, mégsem keresett annyit, hogy törleszteni tudja 2006-ban felvett 4,8 milliós tartozását, amit 2007-ben kiváltott egy svájci frankalapú 5,5 millió forintos hitellel, de a bank felmondta szerződést. A lány szerint a földhivatali tulajdoni lap szerint édesanyja 134.618 forint főkövetelésből és járulékaiból állt. A lány jogi segítséget szeretne kapni ahhoz, hogy megismerje a lakás elidegenítésének pontos körülményeit. Szeretné tudni, miért nem kötött velük bérleti szerződést az új tulajdonos. Örökölte-e a tartozást anyjától, és ha igen, miért és kivel szemben.

A Magyar Szociális Fórum szerint S. Éva tragédiája nem egyedi, immár megszámlálhatatlan az ilyen eset. A civil szervezet azt szeretné, ha a temetés néma tüntetés lenne, azok mellett a milliók mellett, akik azért vettek fel hitelt, hogy emberhez méltóan élhessenek.

 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik