Belföld

Vidéken is megkezdődött az MSZP osztódása

Eddig három megyei elnök távozott az MSZP-ből.

A győri, a somogyi és a zalai MSZP-szervezet is elnök nélkül maradt, miután a megyék eddigi szocialista vezetői csatlakoztak a szocialista pártból kivált Demokratikus Koalícióhoz. A győri megyei szervezet már jövő szerdán elindítja az elnökválasztást, Somogy megyében pedig 30 napon belül írják ki. Zalában még nincs döntés.

A szocialista párt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete jövő szerdán indíthatja el a területi elnökválasztás folyamatát, miután eddigi vezetőjük, Molnár Csaba kilépett a pártból, és a Demokratikus Koalícióban folytatja a politizálást. A helyzetet bonyolítja, hogy Molnár Csaba tavaly októberben mandátumot nyert a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat közgyűlésébe is. A megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője szerint nincs akadálya a további közös tevékenykedésnek a pártból kilépett Molnár Csabával.

Elnök nélkül maradt a somogyi MSZP is, miután Kolber István megyei elnök szombaton – követve Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök-pártelnököt – csatlakozott a Demokratikus Koalícióhoz. Kolber István tájékoztatása szerint a DK alakuló gyűlésen Somogyból mintegy tizenöten-húszan vettek részt. Néhány hónap múlva az is kiderül, hogy a megyében kik lesznek azok, akik otthagyják az MSZP-t, és csatlakoznak hozzájuk. Lamperth Mónika, a szocialisták kaposvári elnöke, aki a legutóbbi – egy évvel ezelőtti – megyei elnökválasztáson Kolber István kihívója volt, azt mondta: nem kíván indulni a működési szabályzat szerint harminc napon belül kiírandó elnökválasztáson.

Zalában arról még nem döntöttek a hogyan továbbról, de szerdán valószínűleg felszólítja az MSZP Zala megyei párttanácsa a volt megyei elnököt, Baracskai Józsefet országgyűlési képviselői mandátumának visszaadására, miután átlépett a Demokratikus Koalícióba – közölte a szocialista párt megyei alelnöke. Baracskai József erre reagálva kijelentette kijelentette: nem adja vissza a mandátumát mert nem egyéni döntésről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik