Belföld

Semmit róluk, nélkülük

Az Orbán-kormány másképpen gondolja: senkivel, semmiről nem konzultál, nem egyeztet a saját érdekkörein kívül. A fogyatékosokkal sem! Töltsük ki erről a kérdőívüket!

Mert már régen volt, amikor 2006-ban maga a mai kormánypárt is megszavazta azt az országgyűlési határozatot, amely kimondta: „A semmit rólunk, nélkülünk elve azt jelenti, hogy a fogyatékos személyek saját jogon vagy a maguk választotta képviselőik útján, értelmi fogyatékos, autizmussal élő és súlyosan-halmozottan fogyatékos emberek esetében saját jogon vagy szüleik útján részt vesznek az életüket meghatározó döntések előkészítésében, a döntésekben és a döntések végrehajtásában. Különösen vonatkozik ez a kormányzati és önkormányzati jogalkotásra, a fogyatékos személyek életkörülményeinek javítását célzó fejlesztési források elosztására.”

A Nemzeti álegyüttműködés kormánya, amiként a közoktatásról, a felsőoktatásról, az alkotmányról vagy az igazságszolgáltatás átalakításáról sem tárgyal az érintettekkel, úgy a fogyatékosokat sem kérdezte meg, ők hogyan látják jónak. Bár a 10/2006. (II. 16.) OGY határozatot, mely az új Országos Fogyatékosügyi Programot írta le, s a határozat meghozatalánál szinte példátlan módon minden jelenlevő képviselő igennel szavazott, a Fidesznek ma ez sem kell. De legkevésbé az együttműködés elve kell!

„Jelenleg a FOT (Országos Fogyatékosügyi Tanács) csak papíron létezik, a törvénytervezetekről tagjai nem kapnak információkat, kormányoldalról nincs igény a párbeszédre. Ugyanakkor a rokkantnyugdíjasok ellen indított verbális hadjáratból, valamint a jövő évi költségvetés tervezetéből is kiderül, hogy bár részleteiben titkolt, de mindenképpen a fogyatékkal élők mindennapjaira negatív hatású intézkedéseket terveznek. Olyan réteget fenyegetnek, akik képtelenek a várható jövedelemcsökkenést ellensúlyozni, és további szegényedés vár rájuk” – olvasható a nyár végén született egyik felhívásukban.

Mivel a kormány nem áll szóba az érdekvédelmi szervezetekkel, ezért a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), valamint a fogyatékossággal élő emberek országos érdekérvényesítő szervezetei elhatározták, közös felhívással fordulnak Magyarország lakóihoz. Egy, a társadalmi kérdőív mintájára összeállított kérdéssort szerkesztettek, mely többek között a MEOSZ honlapján (http://www.meosz.hu/tpk.php ) is szerepel – online kitölthető formában is.

Ahhoz gyűjtenek véleményt, hogy a társadalom tagjai vajon egyetértenek-e a tervezett változásokkal: a rokkantnyugdíjak járadékká alakításával, a fogyasztási adó megemelésével, a szegények, köztük a fogyatékkal élők nyomorba taszításával? Azt kérik minden olvasójuktól, a kitöltéssel támogassák megszólalásuk hangerejét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik