Belföld

Kósa 1,3 milliárdot osztott szét

Debrecen polgármestere szerint minden jogszerű volt. Kósa Lajos ma ismét csődközeli helyzetet vizionált.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Az MSZP szerint Kósa Lajosnak 2002-2004 között mintegy 14,5 millió forint jutalom ütötte a markát, miközben városa, Debrecen az eladósodottsági lista dobogós helyén tündököl. Az ellenzéki párt furcsállja, hogy a Fidesz-alelnök normálisnak tartja, hogy miután brutálisan eladósodottá tette városát, ezért jutalmat érdemel.

A szocialista Gúr Nándor a Fidesz „szellemiségéhez” sorolta, hogy 2002 és 2011 között 1 milliárd 272 millió forint jutalmat osztottak szét a debreceni vezetők között. (Pajna Zoltán alpolgármester 37 millió, Halász D. János egykori alpolgármester 30,5 milliót, Turi Gábor egykori alpolgármester 17, 5 milliót, Somogyi Béla jelenlegi alpolgármester 5 milliót vett fel jutalom címén). Az ellenzéki képviselő beszédesnek tartja, hogy 2010-ben: Pajna Zoltán (Fidesz) 3 418 500, Halász D. János (Fidesz) 3 969 750 forintot vett fel jutalomként, idén pedig Pajna Zoltán és Dr. Papp László (Fidesz) kapott fejenként 1 709 250 forintot, miközben a jegyzők, aljegyzők, főosztályvezetők is milliós jutalmakat vettek fel, miközben a Fidesz arról papol, hogy élethalálharcot kell vívni a válság miatt.

Kósa Lajos ma egyébként ismét csődközeli helyzetet vizionált, korábban pedig azt állította, hogy a debreceni jutalmazási gyakorlat megfelel a jogszabályokban foglaltaknak. Előzőleg Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik hajdú-bihari elnöke jelentette be, hogy a Jobbik debreceni önkormányzati frakciója vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a városvezetőknek az elmúlt években kifizetett jutalmak miatt.

Kósa Lajos ma az ATV-ben beszélt újólag azokról az óriási erőfeszítésekről, amelyeket a végletekig eladósított Magyarország azért tesz, hogy függetlenségét megőrizve elkerülje a görög helyzetet. A Fidesz alelnöke úgy vélte, ma már a bankok nem azok a derék intézmények, amelyek összeszedik a megtakarításokat, majd azokból becsülettel, felelősséggel finanszírozzák a fejlődéshez szükséges gazdasági projekteket. Kósa kitért arra, hogy a Goldman Sachs világuralmáról szóló felvetéseket ugyan összeesküvés-elméletnek tartja, de azt ő is biztosra veszi, hogy a bankárok egy része alig várja a világgazdasági válságot.

A Fidesz alelnöke szerint nem véletlen, hogy Magyarországon nem léteznek a „Foglaljuk el a Wall Street-hez hasonló bankellenes szerveződések, a magyar kormány ugyanis éppen az ilyen mozgalmak által megfogalmazott követeléseket próbálja megvalósítani. A minap a Daily Mail ismertette azt a tanulmányt, amely szerint egy főleg bankokból álló csoport uralja a világgazdaságot. A Zürichi Egyetem kutatása a világ 43 060 transznacionális vállalatát térképezte fel. A kutatás megállapította, hogy a világgazdaság 40 százalékát a cégek kevesebb mint 1%-a irányítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik