Belföld

2500 egyetemista tüntetett Szegeden

Több ezer szegedi egyetemista tüntetett az új felsőoktatási törvénytervezet illetve annak egyoldalú módosítása ellen hétfő este Szegeden, a Dugonics téren.

A hallgatók röghöz kötése nem a munkavállalók, hanem a munkanélküliek számát gyarapítaná. Olyan intézkedés, ami a közélet egy területén csökkenti az állami támogatást, jogosultságokat von el, nem reformnak, sokkal inkább leépülésnek nevezhető –mondta Bernschütz Bálint az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar HÖK alelnöke Szegeden, a Dugonics téren körülbelül 2500 hallgató előtt állva.

Az összes kar képviseltette magát, hallgatóik többsége saját iskolájuk előtt gyülekezve, csoportosan battyogott át a Rektori Hivatal előtti térre. Az SZTE Zeneművészeti Kara tűnt ki a legjobban a tömegből, Meskó Eszter SZTE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnökét élő zenével, dobbal, fúvósokkal kísérték el.

Minőségi, hatékony és esélyegyenlőséget biztosító felsőoktatást akarunk. Minden olyan törekvést támogatunk, amely ezt célozza meg. Itt a törvénytervezet több pontja is vitatható, de legnagyobb aggodalmunkat az okozza, ami nincs benne, hiszen a záró rendelkezések 66. pontjában, a kormány az intézmények finanszírozásával és gazdálkodásával kapcsolatos kérdéskörben meghatalmazást kap rendeletek létrehozatalára.

Úgy gondoljuk ez nem lehet sikeres az érintettek véleményének, tapasztalatainak figyelmen kívül hagyásával –mondta Meskó Eszter, miközben „Száz szónak is egy a vége, Hoffmann Rózsa menjen végre; Rózsa, levelet hozott a posta! Azt írja: nem lehet; Nyugati az ötlet, de keletre tart” és ehhez hasonló kartontáblák tucatjait tartó diákokkal állt szemben.

Török Márk a főszervező EHÖK elnöke egyenesen a törvényhozót címezte meg: Államtitkár asszony, ez nem konzervatív politika! Ez Matuska Szilveszter politikája, a rombolás emberé!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik