Belföld

Ma az igazságért kell küzdeni Tarlós szerint

A főpolgármester úgy véli, a demokráciát "jajongva" féltők között vannak azok is, akik 1990 előtt aktív kiszolgálói voltak a diktatúrának.

Tarlós István az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján, a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházánál vasárnap tartott ünnepségen ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a csendes többség ma egyértelműen rendet és átgondolt fejlesztéseket akar Budapesten.

A parlamenti erők és a kerületek segítségére is számít a főváros felemelkedése érdekében. “Együttműködésre, őszinteségre, hitre és összefogásra van szükség. Szétszórt erővel semmit sem érhetünk el” – fogalmazott.

A főpolgármester ünnepi beszédében elmondta: felnőtt egy generáció, amely számára nemcsak 1956, hanem már 1989 is csupán történelem, saját bőrén már nem érezhette az elnyomást, a félelmet, a kiszolgáltatottságot. A mai fiatalságnak már nem kell barikádokon harcolni a szabadságért, ám az igazságért ma is küzdeni kell – hívta fel a figyelmet.

Tarlós István szavai szerint 1956 bukását követően alig akadt magyar család, amely “ne szenvedte volna el” a következő évtizedeket. A kommunista rezsim sohasem tudta kiheverni az ’56-ban történteket, azon az őszön megkezdődött a rendszer lassú agóniája, amely végül a teljes összeomlásához vezetett – fogalmazott.

A főpolgármester szerint “ünnepelni elsősorban a legyőzhetetlen magyar hazaszeretet van okunk, amely elpusztíthatatlannak tűnik, hiszen évszázadok és évtizedek megpróbáltatásai sem voltak képesek megsemmisíteni azt”. A demokrácia nem azonos az anarchiával, ahogy a szabadság sem a féktelen individualizmus és egoizmus szinonimája –  hangoztatta.

Tarlós István a beszédében utalt az Új Színházban történő igazgatóváltásra is. Mint fogalmazott: “nem okos dolog riogatni a világot, és jó előre újnácinak bélyegezni egy színházat, amelyik Csokonait, Vörösmartyt, Petőfit, Katona Józsefet, Németh Lászlót, Hernádi Gyulát, Gyurkovics Tibort ígéri a közönségnek”.

Az ünnepi megemlékezésen – mások mellett – részt vett Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere és Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik