Belföld

Október 23-i megemlékezéssel kezdődött az MSZP választmányi ülése

Az eseményre érkező szocialista politikusok békés elválásra számítanak az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform (DK) között.

Október 23-i megemlékezéssel megkezdődött az MSZP Országos Választmányának szombati ülése. Az eseményre érkező szocialista politikusok békés elválásra számítanak az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform (DK) között.

Az ülés kezdetén Balogh András az MSZP elnökhelyettese úgy fogalmazott: a “megújuló és megtisztulóban lévő MSZP-nek egyértelmű az üzenete: vállaljuk az 1956-os forradalom örökségét, és Nagy Imre örökösének tartjuk magunkat. Nem tűrjük, hogy bárki bennünket távolítson el az örökösök közül.”     Balogh András beszédében leszögezte: “a sanda szándékokat visszautasítjuk, azokat például, amelyek megakadályozták, hogy ma fejet hajtsunk Nagy Imre szobra előtt. Nem kaptunk rá ugyanis engedélyt”.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: október 23-a és annak öröksége “százszor fontosabbak, mint néhány bennünket elhagyni szándékozó szeparatista aknamunkája”.     Simon Gábor választmányi elnök beszédében elmondta: az MSZP országos és budapesti vezetése a választmány ülése előtt egy-egy szál virágot helyezett el Nagy Imre szobra előtt, “annak ellenére, hogy a Fidesz lefoglalta a területet”.

A szocialista politikus szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök külföldi útjaik miatt “kifogást találva mentik ki magukat, hogy nehogy ünnepelni kelljen a köztársaság kikiáltását”.     Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő a választmányi ülésre érkezvén újságíróknak azt mondta: szerinte nem kell tisztújítást végezni az MSZP-n belül, ha a DK elszakad, hiszen nem egy új párt alakul az MSZP-ben, hanem legfeljebb tartalmilag újul meg.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: tagrevízióra sem lesz szükség, mivel ez szerinte magától megtörténik. Aki ugyanis a Gyurcsány Ferenc vezette új párttal szimpatizál, az nyilvánvalóan kilép majd az MSZP-ből. Lendvai Ildikó szerint ugyanakkor a 2014-es választásokra csak egy széles társadalmi összefogás jelenthet alternatívát a jelenlegi kormánnyal szemben, és ez nem csak az MSZP-ből és “a talán most megalakuló Demokrata Pártból” kell, hogy álljon. A szocialista politikus hozzátette: nem lát olyan szándékot, hogy az új frakcióalapításhoz szükséges 10-11-nél több országgyűlési képviselő elhagyja az MSZP frakcióját a DK kiválása miatt.

Mandur László szintén az ülés kezdete előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: a magyar baloldal a “csehszlovák – vagyis a békés elválás – utat választotta a délszláv konfliktusmódja helyett”. A szocialista politikus szerint a szétválás esetén is inkább együttműködés lesz a két párt között, mint „testvérháború”.

Az MSZP Országos Választmányának ülésével egy időben tartja születésnapi rendezvényét a DK is, ahol Gyurcsány Ferenc bejelenti, hogy távoznak-e az MSZP-ből vagy sem. Az MSZP-választmány ülésének napirendjén hivatalosan nem szerepel a szétválás, igaz, nyilvánvalóan szóba kerül majd, attól függően, hogy mi történik a DK rendezvényén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik