Belföld

Normális ez az idő?

Idén júliusban és augusztusban késő őszt idéző értékekkel dőltek a hidegrekordok, a szeptember pedig kis híján 35 Celsius-fokkal csapott át a másik végletbe.

Az előrejelzések szerint a következő néhány napon igazi októberi, őszi időnk lesz, 5-7 Celsius-fokos éjszakai és kicsivel 10 fok feletti nappali hőmérséklettel, változóan felhős, nyugodt idővel. Ha azonban visszatekintünk az elmúlt bő három hónapra, sok esetben tűnhet úgy, hogy a természet a bolondját járatja velünk.

Nyári ősz

Július végén és augusztus elején bizony sok helyen füstöltek a kémények, ugyanis egy nagy magasságban keringő légörvény annyira lehűtötte a levegőt, hogy nyár közepén a Magas-Tátrában nyolc centiméter friss hó hullott. Június 26-án például pár fok híján fagyott: a Nógrád megyei Zabaron hajnalban 3,4 fokot mértek, amire 93 éve nem volt példa, augusztus 11-re virradóra pedig egy 2008-as hideg rekord dőlt meg.

A nyár utolsó hónapjának végére minden átcsapott az ellenkezőjébe és ismét sorra dőltek a csúcsok. Két egymást követő napon, 24-én és 25-én is rekordmeleg volt, Baján ekkor 8 tized híján 40 fokot mutattak a hőmérők, míg 26-án már „csak” a budapesti, közel 60 éves rekord újult meg – tudta meg az FN24 Kurunczi Rita meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. A szeptember is a kánikula jegyében telt, bőven 30 fok feletti hőmérsékletekkel, és talán már mondani sem kell, új rekordokkal.

Őszi nyár és októberi tél

Szeptember 5-én például 34,8 fokot mértek Túrkevén, 11-én pedig Bugacon mutattak 34,5 fokot a hőmérők. Ez utóbbival egy 1905-ös rekord lett a múlté. A hónap végére némileg visszaesett a hőmérséklet, de csak némileg: Vasmegyeren egy almafa, Gávavencsellőn egy szilvafa, Tiszavasváriban egy meggyfa, míg Nyíregyházán egy tulipánfa és egy bodzabokor hozott virágokat a szeptember végi melegben.

Eljött az október is, amitől már méltán remélhettünk enyhülést, a természet azonban sokak várakozását felülmúlta olyan hajnali fagyokkal, amelyek decembernek is dicsőségére válnának. Október 15 és 18. között négy rekord is megdőlt. Az első két napon a már említett Zabar lépett túl saját, 2007-es eredményein 0,1 és 0,8 fokkal, de a leghidegebb így is „csak” mínusz 6,8 fok volt. Október 17-én azonban Vásárosnaményban már -8,1, másnap hajnalban Nyírlugoson -8,7 fok volt.

Még mindig a „normális” kategóriában

A szokatlan hidegekért ismét egy nagy kiterjedésű anticiklont okolhatunk, a melynek peremén északi-északkeleti áramlással fokozatosan hideg, száraz levegő áramlott hazánk térsége fölé. Ezeken az éjszakákon ráadásul derült, szélcsendes idő volt, ködfelhőzet sem tudott kialakulni, így nem volt, ami meggátolta volna a kisugárzást. A sugárzási viszonyokat ugyanis főleg a felhőzeti, a nedvességi és a domborzati viszonyok határozzák meg: ennek köszönhető például, hogy egy éjszakai felhőzetnövekedésnél már jelentőssé válhat a légköri visszasugárzás, ilyenkor a hőmérséklet csökkenését akár lassú emelkedés is felválthatja – magyarázza Kurunczi Rita.

Az elmúlt hónapok hideg és meleg végletek közt csapongó időjárása talán szélsőségesnek tűnhet az átlagember számára, a szakembert azonban nem győzte meg. A meteorológus ugyanis nem nevezi extrémnek a közelmúlt időjárási eseményeit, mint mondja, máskor is előfordult már, hogy egy hidegcsepp, hidegadvekció szélsőséges értékeket eredményezett.

Fotó: Kelta88/Időkép.hu

Lassan tisztul a helyzet

A hőingadozáson kívül feltűnő volt a csapadék elenyésző mennyisége is, ami már a kívülállótól is helyes meglátás. Idén ugyanis a szeptember az elmúlt 30 év átlagához képest valóban szárazabb volt, mindössze 11 napon fordult elő országos viszonylatban legalább csapadéknyomnyi eső. A legszárazabb egyébként az ország északkeleti harmada volt, és októberben sem nagyon volt szükségünk az esernyőre, esőkabátra. Az ősz első hónapjaiban a csapadékösszegek általában fokozatosan csökkennek, az országos átlag szeptemberben 50, októberben 40 mm alatt szokott alakulni. Idén az év 9. hónapjában az országos területi átlagérték mindössze 20 mm volt…

És ha már mindenki kellően összezavarodott a legek erdejében, a jó hír, hogy természet anya lassan utoléri önmagát, vagy jelen állapotokból kiindulva inkább az évszakok zárkóznak fel hozzá. Szombaton főleg az északi megyékben lehet talajmenti fagy, majd legközelebb a jövő hét második felében számíthatunk újra a hajnali mínuszok „visszatérésére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik