Belföld

Vége a hideg napoknak az iskolákban

Nem kell tovább fagyoskodnia a Pest megyei iskolásoknak. Sikerült megállapodni a fenntartónak és a minisztériumnak a gázszolgáltatóval.

A Tigáz a Pest Megyei Önkormányzattal és a Belügyminisztériummal csütörtöki megállapodása értelmében azonnali hatállyal megkezdi a pest megyei oktatási intézményekben a gázszolgáltatás visszakapcsolását – közölte a társaság.

Várhatóan a hét végéig mindegyik intézményben lesz fűtés és a jövő hét elején már megfelelő körülmények között folyhat az oktatás.

A Tigáz a közleményében felhívta a figyelmet arra a helyzetre is, hogy a cég már 2011 tavaszán és nyár folyamán kikapcsolta a szolgáltatást a felhalmozódott több mint 130 millió forintos tartozás miatt. Tavasszal és nyáron az iskolák működésében nem jelentett akadályt a szolgáltatás felfüggesztése. Mint írják bíztak abban, hogy ez idő alatt a Pest Megyei Önkormányzat rendezni fogja tartozásait. Sajnos, ezek a törekvések sikertelenek maradtak, így a szolgáltatás nem indulhatott meg – közölték.

A mostani megoldás értelmében az önkormányzat az év hátralévő részében kifizeti a szolgáltatás ellenértékét, a fennmaradó tartozás megfizetésére pedig biztosítékot jelent a kormány és a megyei önkormányzatok között megszületett megállapodást jogszabályokba foglaló törvény.

A napokban 19 intézményben kapcsolták ki a gázt, amelyből 18 iskola. Köztük váciak, ceglédiek, monoriak, aszódi, gödöllői, péceli, ócsai, dabasi, örkényi, ráckevei és szigetszentmiklósi gimnáziumok és szakközépiskolák is. Körülbelül kétezer gyerek fagyoskodott a héten ezekben az intézményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik