Belföld

Mégis kapnak pénzt a Nemzet Színészei

A kulturális tárcát is érintő zárolás miatt nem érkezett meg a Nemzet Színészeinek a díjjal járó juttatás októberben. A tárca végül kedden átutalta a Nemzeti Színháznak az összeget, így a színészek számláján is a napokon belül ott lesz a félmillió forint.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Színház egyfajta kifizetőhelyként működik a Nemzet Színésze díjjal járó juttatások tekintetében – mondta el lapunknak Gálos Orsolya, a színház sajtósa.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) címkézett összegként utalja a színháznak a pénzt, amit az továbbutal a színészeknek. Az összeg azonban októberben nem érkezett meg, ezért nem jutottak pénzükhöz a színészek. Gálos Orsolya úgy tudja, a Nefmi már intézkedett az ügyben.

Ezt megerősíti a minisztérium szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye, amelyben azt írták, hogy az év utolsó negyedévére október 18-án átutalták a díjak pénzügyi fedezetét a Nemzeti Színházhoz.

A baki azért következett be, mert a kormány a Nefmi számára is maradványtartási kötelezettséget ír elő. „E kötelezettség teljesítéséhez a tárca valamennyi előirányzatát – köztük a Nemzeti Színház és a minisztérium között (100498-2/2011. számon), a Nemzet Színésze cím költségeihez történő hozzájárulás tárgyában kötött szerződés alapjául szolgáló előirányzatot – felül kellett vizsgálni.”

Az érintetteket a döntést követően a késedelem okáról, valamint a támogatás folyósításáról levélben értesítette a színészeket.

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

Jelenlegi tulajdonosai: Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza és Törőcsik Mari.

Az alapító okiratban szó szerint ez áll: „A címet, amely a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik