IMF
Belföld

Újra itt az IMF

Magyarországon tárgyal a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége. A kormány az önkormányzati rendszer átalakításához kért segítséget a szervezettől – írja a Népszabadság.

A tárgyalások tényét a lapnak megerősítette a Nemzetgazdasági Minisztérium egy névtelen, de magas beosztású dolgozója. Szerinte a technikai segítségnyújtás kérése nem tekinthető közeledésnek az IMF-hez azért, hogy újra igénybe vegyük a szervezet hitelkeretét. Noha ennek szükségességét az utóbbi időben több elemző is felvetette, a lap informátora szerint azonban ilyesmiről szó sincs. Mint mondta: a kormány már többször – szociálpolitikai, munkaerő-piaci ügyekben – kérte az IMF tanácsait. Ez nem kerül pénzébe az országnak.

Közben az illetékes tárca elkészítette az új önkormányzati törvény tervezetét, amely azonban még nem került a kormány elé, így nem tudni, hogy az IMF tanácsai abba vagy egy későbbi törvénybe épülnek-e be. A készülő jogszabály nem fedi le teljesen az önkormányzati működést, a Népszabadság szerint külön törvény készülne például a városokról, járásszékhelyekről.

A kész tervezet azt egyértelművé teszi, hogy az önkormányzatoknak a jövőben nem lesz dolguk a közoktatással. A korábbi tervekkel ellentétben nem 2000, hanem 3000 lakos alatt nem lenne önálló hivatal, jelentősen faragnának a polgármesteri, jegyzői fizetésekből. A változások nem egyszerre, 2012-től lépnek hatályba, azokat időben széthúzva vezetné be a szaktárca. Arról nincs szó a tervezetben, hogy csökkenne a helyi önkormányzatok száma. Jelenleg 3200 település van Magyarországon, bár egy ideje vita folyik arról, hogy karcsúbb legyen-e az önkormányzati rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik