Belföld

Orbán nélkül nincs október 23-a

Elmarad a Fidesz Astoriához tervezett rendezvénye. A kormányfő nélkül nem ünnepel a Fidesz október 23-án.


Fotó: Kummer János

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az Európai Tanács elnöke által összehívott brüsszeli csúcstalálkozón vesz részt, ezért az az október 23-i megemlékezés, amelyen az állami ünnepségek keretében beszédet mondott volna, elmarad – jelentette be Szijjártó Péter. A kormányfő szóvivője azt mondta: a magyar miniszterelnöknek mindig ott kell lennie, ahol az országnak a leginkább szüksége van rá, az ország szempontjából legfontosabb döntések pedig Brüsszelben fognak megszületni vasárnap.

Az ország érdeke és az emberek elvárása is, hogy a miniszterelnök ott legyen az Európai Tanács ülésén, kiálljon Magyarországért, “képviselje a magyar érdekeket az euróválsággal szembeni döntések meghozatala során” – tette hozzá a szóvivő. Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte azt is, hogy elmarad a Fidesz Astoriához tervezett rendezvénye.

Előzőleg a Magyar Hírlap arról írt, hogy a Fidesz ünnepi megemlékezésére új főszónokot kerestek, de a Népszava már jelezte, a párton belül olyanok is voltak, akik azt javasolták, “fújják le” a rendezvényt. Az azonban külön pikáns, hogy az 1956-os forradalom emléknapja alkalmából a kormány honlapján az olvasható: „Ezen a napon nincs esemény!”, míg az államfőnél „nincs találat”.

Mint megírtuk korábban, gondot jelenthet, hogy a Fidesz rendezvénye és a szinte ugyanarra a helyszínre, a Szabad sajtó útjára már júliusban bejelentett, “Nem tetszik a rendszer?!” címmel meghirdetett demonstráció egy időben lesz, így a rendőrség a terület “megosztásával” tudja csak szavatolni az eseményeken részt vevők biztonságát. Ez a probléma – Szijjártó mostani bejelentésével – megoldódni látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik