Belföld

Szakadékba taszítja Gyurcsány az MSZP-t?

Mindössze a lakosság 17 százaléka gondolja úgy, hogy a volt kormányfővel még megerősödhet a szocialista párt - állítja a Nézőpont Intézet.

Csak a magyarok 17 százaléka gondolja úgy, hogy Gyurcsány Ferenccel meg tud erősödni az MSZP, 61 százalék ellenben úgy véli, a volt kormányfő nélkül jobb esélyük lenne a szocialistáknak. A szocialista szavazótáboron belül sincs egyetértés ebben a kérdésben, de többségük – 51 százalékuk – még mindig Gyurcsány-párti – ez derül ki a Nézőpont Intézet októberi felméréséből.

Az MSZP kormányalakításának lehetősége sem villanyoz fel sokakat. Mindössze a megkérdezettek 20 százaléka szerint tenne ez jót az országnak. Többen gondolják viszont, hogy egy esetleges MSZP-LMP koalíció elfogadható lenne. A válaszadók 26 százaléka vélekedik így. A sajtóhírek szerint szerveződő Olajfa-koalíciónak viszont jó hír lehet, hogy a magyarok 34 százaléka szerint az ország szempontjából az volna jó, ha egy új baloldali párt alakítana kormányt.

A Századvég októberi kutatása szerint is szembeszökő tendencia az MSZP népszerűségvesztése és emellett a politikai aktivitás gyengülése. A hónap elején mindössze a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt venne egy most vasárnapi választáson. Viszont 40 százalékra nőtt azok aránya, akik nem tudják, kire szavaznának.

Ami a pártok támogatottságát illeti, látványos, hogy a szocialisták váltópárt pozíciója egyre jobban olvad, és az ellenzéki pártok támogatottsága a kiegyenlítődés felé tart. A felmérés szerint a Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes lakosság körében 30 százalékos, az MSZP és a Jobbik 10-10 százalékot tudhat magáénak, az LMP 7 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében a kormánypártok még mindig komoly fölényben vannak. A választók 51 százaléka szavazna rájuk. Az MSZP 19, a Jobbik 17, az LMP pedig 9 százalékos támogatást élvez jelenleg a határozott pártszimpátiával rendelkezők körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik