Belföld

Öt forró pont van az új munka törvénykönyvében az LMP szerint

A párt a szabadság kiadásának kérdését, a kártérítési kötelezettséget, a túlóra megállapítását, a délutáni pótlékot és a kollektív munkajogok leépítését sorolta ezek közé.

Az LMP szerint az új munka törvénykönyve tervezetében “öt „forró pont”” található –- mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András, azt követően, hogy a párt képviselői megbeszélést tartottak öt szakszervezeti konföderáció vezetőivel.

A politikus a szabadság kiadásának kérdését, a kártérítési kötelezettséget, a túlóra megállapítását, a délutáni pótlékot és a kollektív munkajogok leépítését nevezte így. Hangsúlyozta, ha a kormány benyújtja a parlamentnek a „”kizsákmányolás” törvénykönyvét”, akkor az LMP szeretné a szakszervezetek véleményét képviselni a parlamentben. Ezért „forró dróton” akar egyeztetni a munkavállalók képviselőivel.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre nem a minimálbér fog emelkedni, hanem csak annak a költségei, ezért a minimálbérre bejelentettek nettóban kevesebb pénzt kapnak majd 2012-ben, mint idén.

Megjegyezte azt is, hogy a kiszolgáltatottság növelése árán nem lehet az ország versenyképességét növelni. Hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság előtt vannak pártjuk ez ügyben feltett népszavazási kérdései és arra számítanak, hogy a testület még idén pozitív döntést hoz a referendum megtartásáról.

A megbeszélésen a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülése (ÉSZT) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége képviselői vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik