Belföld

Nekiment az ellenzék az otthonteremtő csomagnak

Az MSZP, az LMP és a Jobbik egyaránt kevesli a programra szánt pénzt.

Az MSZP látszatintézkedésnek tartja az Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által szerdán közzétett otthonteremtési programot. A gazdasági bizottság szocialista alelnöke szerint illúzió, hogy a szociálpolitikai támogatás négyezer családnak jelentene megoldást. Gúr Nándor hozzátette: a feltételeknek (például a hat hónapig bejelentett, adózott munkahely és a köztartozás-mentesség) nem lehet megfelelni, így a rendszernek nem nyertesei, hanem vesztesei lesznek. A kamattámogatásra szánt 1,3 milliárd forint pedig semmi ahhoz képest, hogy a Medgyessy-kormány 2002-ben 220 milliárdot, 2003-ban 240 milliárdot fordított erre a célra.

Az LMP-s Scheiring Gábor kijelentette: a programra elkülönített 6,2 milliárd forint alamizsna a problémák méretéhez képest. Szerinte a kormány „eszközkezelőstül, fészekrakóstul és szocpolostul is összesen csak néhány ezer családnak segít”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezet az első gyerek megszületését nem támogatja, „márpedig azt a merész kormányzati álmodozók sem tehetik zárójelbe, hogy a harmadik gyerekhez szükség van egy elsőre”.

A Jobbik csalódva fogadta Matolcsy és Orbán bejelentését. Volner János frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy az intézkedések kidolgozatlanok és hatásukat tekintve elhanyagolhatóak, kevés rászorulón segítenek, és aligha élénkítik az építőipart. Úgy látja, hogy a kormánynak az első Orbán-kabinet sikeres programját kellene megvalósítania, ezért ne sajnálja a pénzt minderre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik