Belföld

Ismét lesz támogatott forinthitel és szocpol

Akinek köztartozása van, nem kaphat segítséget. Januártól megkezdődhetnek a kifizetések.

Matolcsy György és Orbán Viktor
Fotó: Kummer János

Visszatér a szocpol-támogatás a kormány otthonteremtő csomagjába- jelentette be közös tájékoztatóján a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondta: csak azok a családok kérhetik, amelyeknek még nincs saját otthonuk, nincs köztartozásuk, és ahol legalább egyvalakinek van bejelentett munkája. Lakásépítéshez és vásárláshoz egyaránt felhasználható lesz.

Két gyereknél 800 ezer és 1,3 millió forint között, három gyereknél 1,2-2 millió forint, négy vagy több gyereknél 1,6-2,5 millió forint lehet a támogatás. A pontos összeg függ attól, hány gyermeket nevelnek, de attól is, mekkora a lakás és mennyire energiatakarékos. A teljesítés 70 százalékát számlákkal kell majd igazolni. Az igényléseket már a közeljövőben fogadják, ám a kifizetések csak jövőre kezdődnek meg. A nemzetgazdasági miniszter azzal számol, hogy várhatóan négyezer család igényli majd az új szocpolt, ezért 5,2 milliárd forintot különítettek el erre a büdzsében.

Startol az állami kamattámogatású forinthitel-program is, amelyet új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint korszerűsítéshez, de akár jelzáloggal terhelt lakás vásárlásához is lehet igényelni. 3-5 ezer család számára lehet elérhető az új konstrukció, amelyre 1,3 milliárd forintot szánnak a költségvetésben. Matolcsy hangsúlyozta: a program akkor lép hatályba, ha arra rábólintott az Unió. A tárcavezető reményei szerint akár egyharmadával is csökkenhetnek a jelenlegi lakáscélú piaci kamatok a kamattámogatás nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik