Belföld

Újabb kemény csapás a devizahitelesekre

Nem csak a bankok, hanem az állam is kellemetlenkedhet az végtörlesztőkkel.

A vagyonosodási vizsgálat kiterjed a hitelek visszafizetésére fordított pénz eredetének firtatására is. A nagyobb összegű devizahitelt felvettek között sokan akadhatnak, akik nem szükségből adósodtak el. Arra gondoltak, egy esetleges adóhivatali vizsgálatnál az igazolt legális jövedelem híján jó szolgálatot tehet a hitel. Az árfolyamok nekilódulása miatt azonban már ők is szívesen kiszállnának ezekből a kölcsönökből, mégpedig úgy, hogy az igénybe veszik a rögzített árfolyamon való végtörlesztést.

Az azenpenzem.hu portál szerint ilyen típusú aggodalmak nem csak ebben a körben akadnak. A devizahitelesek között ugyanis sokan most a teljes rokoni körüket igyekszenek mozgósítani, hogy össze tudják szedni a szükséges pénzt. Ők is tartanak a pénz eredetét firtató kellemetlen kérdésektől.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál megerősítették, hogy a vagyonosodási vizsgálatok kiterjednek a hitelek visszafizetésére fordított pénzek vizsgálatára is, ilyen ellenőrzésre azonban többnyire azoknál kerítenek sort, akiknél nem csak ez jelzi, hogy feketén gyarapodtak.

Hogy van okuk félni azoknak, akiknek nem tiszta a pénzük eredet, azt jól mutatja a NAV idei eredménye. Az adóhivatal eddig ebben az évben nem egészen 900 vagyonosodási vizsgálatot végzett. Közülük csak minden tizedik tudta tisztázni magát és átlagosan 11 millió forint volt a feltárt adóhiány.

Az fn.hu elemzése az ügyről itt olvasható: Bukta lehet a végtörlesztés?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik