Belföld

Nemzeti Hitvallást kapnak a tízévesek

Megkérdezett pedagógusok szerint egy ilyen korú gyerek nem tud mit kezdeni az alaptörvény nyelvezetével.

Körlevélben hívta fel Hoffmann Rózsa az iskolaigazgatókat, hogy csütörtökön – az aradi vértanúk emléknapján – osszák ki a 10 éves tanulóknak az alkotmány preambulumát, a 14 éveseknek pedig a teljes szöveget. A kiadványokat az államtitkárság küldte szét az intézményekbe – írja a hvg.hu.

A Károly Róbertért életét feláldozó Dezső vitézzel, Dugovics Titusszal és Zrínyi Ilonával „vinné közel” a gyerekekhez az új alaptörvényt a kormány. Ezért csütörtökön reggel, az aradi vértanúkra emlékezve az ország összes iskolájában minden 10 és 14 éves gyereknek kiosztanak egy-egy népszerűsítő kiadványt.

„Kedves Igazgató Asszony!/Igazgató Úr! 2012. január 1-jén lép hatályba Magyarország Alaptörvénye. Az államnak kötelessége gondoskodni arról, hogy polgárai ismerjék a törvényeket, amelyek közül kitüntetett szerepe van Alaptörvényünknek. Az ismertetést a gyerekekkel kell kezdeni” – így kezdődik a lap birtokába jutott államtitkári körlevél

Az internetes lap által megkérdezett pedagógusok úgy vélik: egy 10, de még egy 14 éves gyerek sem tud mit kezdeni ezzel a nyelvezettel, a tízévesek még azzal sincsenek tisztában, mi az alkotmány, milyen jelentősége van egy ország életében. „Majd mindenki hazaviszi, a szülők pedig vérmérsékletük szerint azt tesznek vele, amit akarnak” – mondta egy iskolaigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik