Belföld

Hoffmann Rózsa szerint szó sincs átverésről

Nem lesz változás a nyári szünetben és nem emelik a pedagógusok óraszámát sem - közölte az oktatási államtitkár.

Hoffmann Rózsa úgy véli, a nemzeti köznevelésről szóló törvény, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnökének állításával szemben, tökéletes összhangban van a kormányzó pártok választási programjával, a nyári szabadságot illetően a koncepció nem hoz változást, és óraszámemelés sem szerepel a javaslatban.

Mendrey László, a PDSZ elnöke kedden “kész átverésnek” nevezte a pedagógus-életpályamodellt, egyben tárgyalásra méltónak sem tartotta a nyári szünet megkurtítására vonatkozó passzust, és a pedagógusok óraszámának brutális emelését olvasta ki az indítványból.

Hoffmann Rózsa az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a decemberben vitairatként közzétett koncepció, összehasonlítva a mostanival, sok változáson ment át, éppen a szakmai párbeszéd hatására.

Az oktatási államtitkár közölte: a pedagógus-életpályamodellt legkorábban 2013 szeptemberében vezetik be, és életbe lépését követően valamennyi pedagógus számára jelentősen magasabb bért és kiszámítható életutat biztosít. Az államtitkár úgy véli, Mendrey László állításai “a szöveg meg nem értéséről vagy szándékos félremagyarázásáról tanúskodnak.” Az 50 év felettieket ugyanúgy besorolják majd a magasabb fizetési kategóriába, mint a fiatalabbakat, vagyis nem igaz, hogy számukra semmit nem nyújt a pedagógus-életpályamodell – mondta Hoffmann Rózsa.

A nyári szabadságot illetően az új törvénykoncepció semmilyen változást sem hoz. Erről az 1993 óta hatályban lévő közoktatási törvény szóról szóra így rendelkezik, a PDSZ elnökének érdekvédőként ezt illene tudnia – jegyezte meg az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a szakszervezetek előszeretettel riogatnak a pedagógusok óraszámának emelésével, ám ez megint csak nem szerepel a koncepcióban.

Az oktatási államtitkárság a valós tényeken alapuló, értelmes párbeszéd híve. A kérdés az, hogy a PDSZ elnöke partner-e ebben, vagy folytatni kívánja az alaptalan és oktalan riogatást. Ez utóbbi nem szolgálja a pedagógusok érdekeit – zárta reagálását Hoffmann Rózsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik