Belföld

Kész átverés a pedagógus-életpályamodell a PDSZ szerint

Tárgyalásra méltónak sem tartják a nyári szünet megkurtítását, és a pedagógusok óraszámának brutális emelését sejtik.

Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint az új köznevelési törvény koncepciójában leírtak jelentős mértékben eltérnek a választási ígéretektől és a tavaly decemberben nyilvánosságra került változattól. Úgy fogalmazott: a pedagógus-életpályamodell kész átverés, és egészen másról szól, mint egy életpálya. Az ötven év felettieknek már semmit nem nyújt, és a frissen végzetteknek is nehezen jelenthet perspektívát, hiszen akár tíz évnek is el kellene telnie, mire kinevezett állásba kerülhetnek. Az érdekvédő elfogadhatatlannak nevezte, hogy az életpályamodell a gazdasági helyzet javulásával, leghamarabb 2014-15 táján léphetne életbe. Emlékeztetett: 2007 óta be vannak fagyasztva a pedagógusbérek.

A javaslatból tárgyalási alapnak sem tartotta azt a passzust, amely véleménye szerint a nyári szabadság megkurtítására vonatkozna. Annak rögzítése, hogy a diákok nyári szabadságát minimum harminc összefüggő napban kell kiadni, azzal jár, hogy a pedagógusok szabadsága nem lenne több, mint két-három hét. Ez rendkívül aggályos, és erről semmiféle egyeztetés nem volt – szögezte le.

A szakszervezeti vezető a koncepcióból a pedagógusok óraszámának brutális emelését olvasta ki, ami semmilyen szinten sem tolerálható.

A közoktatási intézmények átvételére vonatkozó pontokat tárgyalási alapnak nevezte, bár megjegyezte: az állam komoly adósságot is átvesz, ami nyilvánvalóan összevonásokat, bezárásokat von maga után.

Szintén tárgyalási alapnak nevezte a koncepció egész napos iskolára vonatkozó passzusát.

Elmondta: a szakszervezet roadshow-t szervez, ahol tájékoztatják a pedagógusokat, mit jelentenének számukra ezek a változások, október 14-én pedig tárgyalnak Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik