Belföld

Lengyel villamosok költöznek Szegedre

A város kilenc alacsonypadlós járművet vásárolt 4,5 milliárd forintból. Az első példány most érkezett meg. Egyelőre még tesztelik.

Bemutatták Szegeden az első új villamost. A Lengyelországban gyártott jármű a mintegy 30 milliárd forintos összköltségvetésű, európai uniós támogatással megvalósuló elektromos tömegközlekedés fejlesztési projekt részeként érkezett.

Botka László polgármester a bemutatón elmondta, az önkormányzat összesen kilenc járművet vásárolt mintegy 4,5 milliárd forintból, a vételárból 4 milliárd forintot uniós támogatás fedez. Az új villamos az első alacsonypadlós jármű, amely magyar vidéki nagyvárosban üzembe állhat. A maradék nyolc szegedi villamost 2012 májusáig szállítják le.

A 30,1 méter hosszú villamos alacsonypadlós, öt részből áll, három forgóvázzal, hat oldalajtóval és egy vezetőfülkével rendelkezik, 209 utas befogadására alkalmas, 40 ülőhellyel. A jármű a legkorszerűbb járműgyártási technológiával készült; légkondicionáló és utastájékoztató-rendszer is szolgálja a vele utazók kényelmét.

A következő hónapokban a típusengedély beszerzéséhez szükséges vizsgálatokat végzik majd el a járművön, ehhez többek között 10 ezer kilométert kell futnia az új villamosnak a szegedi pályákon. Ezt az utat a jármű részben üresen, részben pedig homokzsákokkal megterhelve teszi majd meg. Az engedély kiadásához szükséges távot előreláthatóan februárra teljesíti az új villamos.

A 26 milliárd forintos uniós támogatással folyó tömegközlekedés-fejlesztési projekt során szinte teljesen megújul a szegedi trolibusz- és villamoshálózat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik