Belföld

Nyilvános Gyurcsány kihallgatása

A volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésében közölte: egy frászt fog védekezni.

Az MSZP-s politikus szerint a belügyminiszter minden héten tart egy megbeszélést, amelynek egyetlen témája van: kit sikerült perbe fogni a 2010 előtti ciklusok kormányaiból. „Szeretném hinni, hogy a híresztelés csak ármánykodás” – tette hozzá.

„Hinni, nem lehet igaz, hogy emberekre vadásznak. Mert ha kiderül, hogy ilyen történik Magyarországon, akkor minden ebben résztvevő törvényt sért. És ha ez kiderül, akkor eszerint fogunk eljárni velük szemben” – írja az egykori kormányfő.

Giró-Szász András kormányszóvivő az m1 Ma reggel című műsorában erre úgy reagált, hogy a demokratikus normákat ássa alá az, aki ezen a területen bármiféle anomáliát érzékel, de nem tudja azt bizonyítani, és rémhíreket kelt.

Gyurcsány ragaszkodott hozzá, hogy rögzítsék a kihallgatását; a videót nemrég nyilvánosságra hozta. Ebben azzal vádolja az ügyészeket, hogy nem az alkotmányhoz, hanem a vele szemben álló politikai erőkhöz, a miniszterelnökhöz és annak pártjához hűségesek.

A konkrét ügyet illetően kinyilvánítja: az ügyészek gyanúja megalapozatlan, hamis, konstruált. “Abból a politikai igényből építkezik, amelyet a mai kormánypárt évek óta hangoztat, és amelynek teljesítését Önökre bízta, amely teljesítés elősegítése érdekében Önt kitüntette. Mindenkinek megvan a maga 30 ezüstje. Úgy látom maguknak ez a 30 ezüstpénz kellett ahhoz, hogy ebben a becstelen eljárásban részt vegyenek” – mondja Gyurcsány Ferenc az ügyészeknek.

A felvételen Gyurcsány Ferenc azt is mondja: Sukoró-ügyben azt tette, amit a miniszterelnöknek tennie kell. “Ha egy miniszterelnöknek a kormánya azt mondja, hogy egy befektetés jogszerű és célszerű, akkor a miniszterelnöknek az a dolga, hogy hazáját szolgálva kifejezze a befektetés iránti támogatását. Ezt tettem, erre büszke vagyok” – jelenti ki.

A Gyurcsány által indított honlapon az olvasható: “Dolgozunk azon, hogy a vágatlan, teljes videót is elérhetővé tegyük”.

A politikus Facebook-bejegyzésében kifejti továbbá: nem érti, miért kérték tőle, hogy ártatlansága mellett érveljen, mikor szerinte inkább az ügyészségnek kellene bizonyítania a bűnösségét. „Nincs titkolni valóm, de nem fogadom el ellenfeleim játékszabályait. Ha bűnös vagyok, akkor bizonyítsák be. Egyébként meg vádolom őket, vádolom, hogy esküszegő módon járnak el’” – fogalmaz.

A volt miniszterelnök „alávalónak, silánynak, ócskának” gondolja az ügyészség eljárását, és az abban résztvevőket. Úgy véli, gyávaság lett volna együttműködni ebben.

„Azt akarják, hogy védekezzek. Akkor most újra mondom: egy frászt! A hazámat szolgáltam tisztességgel, törvényesen. És nem fogok emiatt védekezni” – áll az írásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik