Belföld

Bajnai: zsákutcába jutott a kormány gazdaságpolitikája

Az ország fal előtt áll, és az, aki a kormánynál ül, teljes gázzal a falnak hajtana - írja közleményében a volt kormányfő.

A kormány gazdaságpolitikája zsákutcába jutott – áll abban a közleményben, amelyet Bajnai Gordon titkársága juttatott el hétfőn az MTI-hez. A volt kormányfő titkársága arra reagált, hogy az Országgyűlés elfogadta a tavalyi zárszámadásról szóló jogszabályt, amelyben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt állította, hogy a Bajnai-kormány hazudott a költségvetési adatokról és eltitkolta a hiány mértékét. Ezt cáfolva a Bajnai-titkárság úgy válaszolt: “a hazugság akkor is hazugság marad, ha törvénybe foglalják”.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a tavalyi költségvetés adatait a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a Költségvetési Tanács rendszeresen ellenőrizte.

Mint írták: 2010 áprilisában 264 forint volt egy euró, most 294 forint; akkor az ország kockázatáért 1,7 százalék többletkamatot kellett fizetni a hitelezőknek, most 5,4 százalékot; a 2010 elején életbe lépő adóváltozás havi 2 millió forint alatt mindenkinek magasabb nettó fizetést jelentett, jövőre viszont “mindenki kevesebbet kap havi 260 ezer forintos jövedelem alatt”. Bár a gazdaság a Bajnai-kormány munkáját követően újra növekedési pályára lépett, most lassul – olvasható a közleményben.

“A kormány gazdaságpolitikája zsákutcába jutott, és most az ország a fal előtt áll. Logikus lenne visszatolatni, igaz, akkor a vezetőnek válaszolnia kellene arra a kérdésre, hogy a hozzá nem értés vagy a hazugság vitt-e minket tévútra. Ezt elkerülendő az, aki a kormánynál ül, inkább teljes gázzal a falnak hajtana. Pedig a zsákutcából visszafordulni kell, ameddig lehet, nem pedig padlógázzal a továbbhajtani a frontális ütközésig” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik