Belföld

Marad a kukázási tilalom a VIII. kerületben

Sőt, a tervek szerinthelyi sajátosságokkal kiegészítve bevezetik az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát is.

Érvénytelen lett a hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt vasárnapi helyi népszavazás, így a feltett kérdésekben való döntés joga visszaszáll a képviselő-testületre – jelentette ki Kocsis Máté, a városrész polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján.

A kerület vezetője azt ígérte, tárgyalásokat fog kezdeni a főpolgármesterrel és a fővárosi önkormányzattal annak érdekében, hogy igazságos, arányos és hatékony legyen a hajléktalanellátás, ezzel párhuzamosan tehermentesítsék a kerületet.

Kocsis Máté bejelentette azt is, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködésével nagyszabású, 0-tól 24 óráig tartó közrendvédelmi akció kezdődik a szabálysértések visszaszorítására.

A polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy “a hajléktanságból kivezető út megteremtéseként” programot indít az önkormányzat azoknak, akik a kerületben veszítették el otthonukat. A Józsefvárosi lélek program lelki segítségnyújtási, életviteli, lakhatási, egzisztenciateremtési és közösségi program lesz.

Tájékoztatása szerint ebben azok a közterületen, krízisszállón, hajléktalanszállón vagy anyaotthonban élők vehetnek rész, akiknek előtte legalább öt évig állandó otthonuk volt a VIII. kerületben. A program három pillérre épül, mentorálásra, munkára és lakhatásra, és a kerület gondoskodik az érintettek teljes körű egészségügyi ellátásáról is. Munkaszerződést is fognak kötni a programba kerülőkkel, illetve egyéves lakásbérleti szerződést is kötnek velük.

Az egyéves bérleti szerződés lejárta után a társasházi lakóközösségek véleményét is kikérik az érintettekről, s ennek figyelembevételével hosszabbítják meg a bérleti szerződéseket.

Kocsis Máté emellett “kíméletlen” harcot ígért a lakásmaffia ellen, amely számos esetben a hajléktalanná válás oka. Jelezte: az elmúlt tíz év hasonló ügyeit ki fogják vizsgálni, és jelentést készítenek.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a helyi tapasztalatok alapján a hajléktalanellátás újragondolását javasolja a szociális államtitkárságnak.

A VIII. kerületben érvénytelen lett a hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt vasárnapi helyi népszavazás, miután a választásra jogosultak 16 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik