Belföld

Érdektelenségbe fulladt a józsefvárosi népszavazás

Érvénytelen lett a hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt helyi népszavazás Budapest VIII. kerületében, miután a választásra jogosultak 16 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett - tájékoztatta Mészár Erika, jegyzőt helyettesítő aljegyző vasárnap este az MTI-t.

A városrészben 57 835-en voltak jogosultak részt venni a helyi népszavazáson, ők 60 szavazókörben adhatták le szavazataikat reggel hat és este hét óra között.

A Helyi Választási Bizottság adatai szerint 9 227-en jelentek meg az urnáknál.

A választási bizottság határozata alapján a 16 százalékos részvétel miatt a helyi népszavazás érvénytelen. A nem hivatalos végeredmény ellen 2 napig bárki jogorvoslattal élhet – mondta Mészár Erika. Hozzátette: a voksolás ideje alatt rendkívüli esemény nem történt.

A választási szelvények megszámlálása és értékelése után az is kiderült, mindhárom kérdésben az igenek kerültek többségbe: a megjelentek 85,9 százaléka támogatja, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, illetve 94,5 százalék egyetért azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében.

Sikernek tartja a helyi népszavazás eredményét Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere. A városrész vezetője szerint 10 ezer ember véleményét mindenképpen figyelembe kell venni.

A polgármester arról is beszámolt: Józsefvárosban hagyományosan alacsony a részvétel minden választáson, a tavalyi önkormányzati választáson például a jogosultak épphogy 30 százaléka ment el voksolni, ezért “elégedett és büszke” a kerületiekre, “különösen, mert Józsefváros történetének első népszavazása volt a mai”.

Kocsis Máté hozzátette, tízből kilenc szavazó azt mondta, hogy “jó az irány”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik