Belföld

Máris javításra szorul a végtörlesztés szabályozása

Rogán Antal szerint egy véletlenül becsúszó hibát kell kijavítani, ami "egyszerű technikai korrigálás."

Módosítani kell a devizahitelek fix árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztésével összefüggő adószabályozást, annak egy részét ugyanis az előterjesztő szándékával ellentétes tartalommal fogadta el hétfőn az Országgyűlés.

Az MTI azután kereste meg Rogán Antalt, hogy a Napi Gazdaság arról írt: a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek nem mentesülnek a személyijövedelemadó- és illetékfizetés alól a végtörlesztésnél, erre csak a lakáscélú devizakölcsönöket visszafizetők jogosultak. Pénteken délután az Indexnek Rogán Antal elmondta: már jövő hétfőn az országgyűlés elé kerülhet a módosító javaslat.

A kormány eredeti elképzelése az volt, hogy a végtörlesztés lehetőségét csak azokra a devizahitelesekre terjesztenék ki, akiknek lakáscélú jelzáloghitelük van. Végül azonban úgy döntöttek, hogy ezt kiegészítik azok körével is, akiknek szabadfelhasználású jelzáloghitelük van, de a jelzálog lakóingatlanra van terhelve. Vagyis a végtörlesztés szempontjából annak nincs jelentősége, hogy milyen célra használják fel a devizahitelt, csak annak, hogy lakáscélú ingatlan szolgál-e a jelzálog fedezetéül.

A végtörlesztéssel kapcsolatos egyes adószabályok megfogalmazásakor azonban “véletlenül” úgy maradt, hogy azok továbbra is csak a lakáscélú hitelfelhasználásra vonatkoznak. A politikus közlése szerint ezt kijavítják, és az “egyszerű technikai korrigálás” már jövő hétfőn meg is történhet.

Hangsúlyozta: nem a most hétfőn elfogadott törvényen, hanem a jövedékiadó-emelést tartalmazó adótörvény-módosítási javaslaton keresztül hajtják végre a változtatást, amelyről várhatóan hétfőn dönt is az Országgyűlés. Rogán Antal szerint a végtörlesztéssel kapcsolatos adószabályozás-módosítás ugyan csak később lép majd hatályba, mint az eredeti jogszabály, ám ennek nincs jelentősége, mert addig úgysem történik végtörlesztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik