Belföld

A rendőrség is vizsgálja a hamis tejpor ügyét

Júniusban több tétel hamisított terméket talált a NAV.

Bár az első jelzések még tavasszal érkeztek a hatóságokhoz az országba importált hamisított tejporról, még mindig nem zárultak le az ügyben indított hatósági eljárások – írta pénteki számában a Napi Gazdaság, amely szerint az ügyben már a rendőrség is vizsgálódik.

A lap emlékeztetett: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal még június végén országos tejporellenőrzési vizsgálatot indított. Az akció során több tétel növényi zsír felhasználásával készített anyagot találtak, amelyeknél a tejpor elnevezés jogszabálysértőnek és a fogyasztó megtévesztésére alkalmasnak bizonyult.

Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek utasították az első magyarországi forgalomba hozókat a hamisított termékek kivonásáról. A makói Galla Társas Kft. hitelt érdemlően igazolta, hogy eleget tett ennek és a tejport visszaküldte a származási országba. A Várda-Impes Kft. azonban – mint a lap írta – nem működött együtt a hatósággal, és nem adta át az áru nyomon követéséhez szükséges dokumentumokat. A hivatal büntetőeljárást kezdeményezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik