Belföld

Bajnait meghallgatnák a nitrogénművek ügyében

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint ki kell deríteni, ki utasította szabálytalan átutalásra az MFB korábbi vezetőjét.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök meghallgatását kezdeményezi Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a péti Nitrogénművek Zrt. államilag garantált hitelügyleteivel kapcsolatban – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lapnak az elszámoltatási kormánybiztos azt mondta, azt kell kideríteni, hogy ki utasította a szabálytalan átutalásra Erős Jánost, a Magyar Fejlesztési Bank korábbi vezetőjét.

Budai Gyula utalt rá, hogy az elmúlt nyolc évet vizsgáló parlamenti bizottság keddi meghallgatásán Veres János korábbi szocialista pénzügyminiszter lényegében Bajnai Gordonra hárította annak a felelősségét, hogy az MFB vezetése az erről szóló kormányhatározat előtt egy nappal döntött a hitelösszegről és átutalási feltételeiről.

Veres úgy fogalmazott: az állami kezességvállalással az MFB által folyósított 23,5 milliárd forintos hitel átutalásának körülményeit azért nem ismeri, mert az állami pénzintézet akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik