Belföld

Gyurcsány hangfelvételt kér kihallgatásáról

A volt miniszterelnök szerint már kész is a vádirat a Sukoró-ügyben, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke szerint viszont szó sincs koncepciós perről.

Az európai demokráciákban nem példa nélküli, hogy egy volt kormányfő ellen ügyészségi eljárás indul – mondta szerdán Budapesten Gulyás Gergely, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke egy konferencián. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc esetében sincs „okuk feltételezni, hogy itt koncepciós eljárásról van szó”.

Emlékeztetett rá, hogy a volt miniszterelnök mentelmi jogának múlt heti felfüggesztésénél kellő alapossággal jártak el. A döntést megelőzően is éppen emiatt kért be többször is újabb iratokat a mentelmi bizottság – tette hozzá.

A kormánynak a visszaélések feltárása és a felelősségre vonás érdekében az a feladata, hogy tekintet nélkül a különböző érdekcsoportokra valamennyi értékelhető bizonyítékot összegyűjtsön, és azokat elküldje az ügyészségre – fogalmazott Gulyás Gergely, aki azt is hangsúlyozta, hogy a politika eszközei itt megállnak.

Gulyás Gergely elmondta: ha a 2002 és 2010 között tapasztalt rombolást – amelyhez hasonlóra szerinte még a Kádár-rendszer utolsó éveiben sem volt példa – büntetlenül végre lehet hajtani, akkor „ki kell dobni a büntető törvénykönyvet”.

Gyurcsány Ferenc szerdán a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén bejelentette: arra szólítja fel az ügyészséget, hogy majdani gyanúsítotti kihallgatásán készüljön kép- és hangfelvétel, amelyből másolatot kér.

A volt kormányfő elmondta: jövő héten honlapot indít, és ott a meggyanúsításával kapcsolatos összes dokumentumot közzéteszi. Itt tájékoztatja majd a nyilvánosságot arról is, ha az ügyészség beidézi. Hozzátette: mentelmi jogának felfüggesztése óta nem kereste a nyomozóhatóság.

A volt miniszterelnök a csütörtökön megjelenő 168 Órának adott interjúban azt mondta: arra számít, hogy az ügyészség vádat emel ellene a Sukoró-ügyben, vélekedése szerint már kész is a vádirat, Polt Péter legfőbb ügyész „csak arra vár, hogy a mai hatalom által kinevezett bírók közül választhassa meg”, ki ítélkezzen felette. Gyurcsány ugyanakkor azt feltételezi, nem veszik őrizetbe, nem helyezik előzetes letartóztatásba, kihallgatása pedig három héten belül megtörténik.

Az egykori miniszterelnököt hivatali visszaélés miatt tervezi kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik