Belföld

Közeleg Gyurcsány kihallgatása

Megérkezett az Országgyûlés tájékoztató levele a Legfõbb Ügyészségre Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésrõl – mondta a Magyar Hírlapnak az ügyészségi sajtószóvivõ. Közben a volt kormányfõ egy söralátét kapcsán az "Alávalók"-ról értekezik, a betiltott szakszervezeti tüntetés okán.

Széplaki-Nagy Gábor azt mondta: feltehetõen ma továbbítják a hivatalos információt a sukorói kaszinóberuházás ügyében eljárást folytató Központi Nyomozó Fõügyészségre.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt az Országgyûlés hétfõ este függesztette fel. A mentelmi jog felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte azért, hogy hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgassa ki a szocialista politikust a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. Közben egyébként már megjelent a Magyar Közlönyben is a határozat Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésérõl.

„A mentelmi jog kiadásától kezdve a politikus olyan személynek tekinthetõ, mint bárki más átlagállampolgár, mind a kényszerintézkedéseket, mind a nyomozási cselekményeket illetõen. Semmiféle védettség nem vonatkozik rá, nem bánnak vele kesztyûs kézzel” – mondta az FN.hu-nak korábban Tóth Mihály büntetõjogász, a Magyar Jogász Egylet Büntetõjogi Szakosztályának titkára, a Pécsi Tudományegyetem Büntetõjogi Tanszékének vezetõje.

Alávalók

“A reggeli futás közben az isteni Haraszty István, alias Édeske egyik installációja villant fel bennem, amikor a rendvédelmiek betiltott tüntetésén morfondíroztam” – írja Gyurcsány Ferenc pénteken reggel. “Keretezett alaplapon narancssárgára festett, egymás mellé illesztett söralátétek láthatók. A mû címe: Alávalók”.

A volt kormányfõ szerint “alávaló az a hatalom, amely 2006-ban az utcára szólította az embereket, tapsolt a rendbontásnak, nagygyûlés címén elbarikádozta az Astoriát és kereste a rendõrséggel való konfrontáció lehetõségét, most meg átlátszóan primitív indokkal betiltja a szakszervezet tüntetését. Berezeltek a Nemzeti Együttmûködés Atyjai.

Mit gondolnak? Ettõl majd haptákba vágja magát sok ezer megsértett, megalázott rendvédelmis, és engedélyt fog kérni meghunyászkodni? Ennyire nem érzik, hogy milyen hangulat veszi körül az egyre inkább elszigetelõdõ hatalmat?”

A szocialista politikus szerint ez csak olaj a tûzre, és egy ékszerkiállítás megnyitójára hivatkozó tiltó határozat sem állhatja meg a helyét a bíróságon.

“Bárhogy is, alávaló hatalom basáskodik felettünk. De lesznek õk még kisfiúk…” – zárja sorait Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik