Belföld

Végtörlesztés és pozitív adóslista a parlament előtt

Rogán Antal péntken benyújtotta az Országgyűlésnek a devizahitelek végtörlesztéséről és a pozitív adóslistáról szóló törvényjavaslatot is.

Rogán Antal (Fidesz) pénteken délután egyéni képviselői indítvány formájában benyújtotta a parlamentnek a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztését lehetővé tevő törvényjavaslatot.

“Az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslat átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az ingatlanfedezetes devizaalapú hiteleket rögzített árfolyamon végtörleszthessék az adósok, továbbá adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők, valamint a szociálisan rászorulók megsegítésére érdekében.

A végtörlesztést a korábbi bejelentéseknek megfelelően svájci frank esetében 180 forint/frank, euró esetén 250 forint/euró, japán jen esetén 200 forint/100 jenes árfolyamon teljesíthetik a hiteladósok. A törvényjavaslatban szereplő árfolyamok alkalmazása akkor kötelező a pénzügyi intézmények számára, ha a végtörlesztéssel érintett kölcsön folyósításánál alkalmazott árfolyam nem volt magasabb a törvényjavaslatban szereplőnél, valamint a hitelfolyósító a törvény hatálybalépéséig nem mondta fel a kölcsönszerződést.

Ugyancsak Rogán Antal nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely a lakosság esetében is megteremti a teljes körű lakossági hitelnyilvántartást (tlh), így nemcsak a nemteljesítő hiteladósokat regisztrálja majd a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), hanem – a vállalkozásokhoz hasonlóan – valamennyi lakossági hitelszerződés pozitív adatait is.

A tlh bevezetése a törvényjavaslat indoklása szerint a hitelbírálat megalapozását és az ügyfél fizetőképességének jobb megismerését szolgálja. A bankok így pontosabban és gyorsabban fel tudják mérni a kihelyezendő hitelek megtérülését, ami jelentősen mérsékelheti a lakosság túlzott eladósodásának kockázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik